ПОКРЕНУТ ПРОЈЕКАТ ЗАШТИТЕ ДВОРАЦА

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић одржала је састанак у Палати „Србија“ са градоначелницима и председницима општина, који на територији својих локалних самоуправа имају дворце, виле и летњиковце, у циљу очувања културне баштине. Она је са представницима градова и локалних самоуправа разговарала о могућностима реконструкције, као и утврђивања намене ових објеката.

Потпредседница Владе је истакла да је пројекат покренут како би се сагледало стање двораца, вила и летњиковаца, који имају велики потенцијал и чијом обновом и утврђивањем намене би се створили услови за даљи развој културних садржаја и туризма. Гојковић је нагласила да ће уз експертску помоћ Француске бити направљена студија изводљивости за 25 објеката, након чега ће се кренути у читав процес.

Радна група Министарства културе и информисања претходно је пописала 118 таквих објеката који су споменици културе или се налазе у статусу под претходном заштитом, а од укупног броја 82 су у државној својини, од којих се велика већина налази у лошем стању.

Општину Врбас на састанку је представљала Тијана Алексић, заменица председника општине. Објекат који се нашао на широј листи је зграда у Савином Селу у којем је некада била смештена амбуланта. 

Након пописивања двораца, вила и летњиковаца формирана је и међуресорна Радна група Владе Србије за анализу утврђеног стања прегледања намене и коришћење објеката, коју чине представници ресора културе, туризма, грађевине и привреде, која ће анализирати утврђена стања, предложити намене и коришћења ових објеката.

Уз Врбас, састанку су присуствовали представници Сомбора, Српске Црње, Бечеја, Новог Бечеја, Темерина, Сечња, Бачке Паланке, Беочина, Футога, Вршца, Бање Ковиљаче, Аранђеловца, Ћуприје, Врњачке бање.

Избор: Општина Врбас