СМОТРА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА У ГРАДСКОМ МУЗЕЈУ

Сваког радног дана од 18 часова Градски музеј у Врбасу организује пројекције филмова са 21. међународне смотре археолошког филма.

Међународна смотра археолошког филма чији домаћин је већ 21. годину за редом Народни музеј у Београду своје путовање је после Београда, Врњачке Бање и Ковина, наставила до Врбаса. Овај циклус пројекција траје до 28. јула. Посетиоци Градског музеја могу да виде занимљиве репортаже, образовне филмове и документарце који доносе важна археолошка открића из наше земље, али и света, истакла је Весна Гргуровић, руководилац Градског музеја у Врбасу.

„Оно што је веома занимљиво и можда посебно јесте да гледамо археолошки журнал који је производ Истраживачке станице Петница и који заиста на један занимљив и приступачан начин представља археологију кроз један сасвим нови аспект. Имамо филмове из Хрватске и имамо два филма који су производ руских археолошких истраживања. Тако смо и ове године, већ у континуитету више од десет година, наставили сарадњу са Народним музејом који је иначе покренуо приказивање ових филмова још 1998. године“, рекла је Гргуровић.

Током шест дана у Градском музеју биће приказано 11 филмова, а последњег дана, у среду 28. јула, биће презентован филм „Diglife Serbia“ који прати најновија истраживања српско-аустралијског тима стручњака. Ова репортажа открива да ли се на локалитету Глац код Сремске Митровице крију остаци још једне палате римског цара.

Извор: Општина Врбас