НА ЈУБИЛАРНОМ ЕТНО КАМПУ ВЕЛИКИ БРОЈ УЧЕСНИКА

У току је 20. етно камп у организацији АДЗНМ „Гусле“. Овогодишње окупљање студената је у знаку јубилеја, а студенте, менторе и све учеснике етно кампа обишле су Дијана Јакшић Киурски, заменица градоначелника и Милена Живков, чланица Градског већа које су им честитале значајан јубилеј.

-“Гусле“ су препознатљиве управо због етно кампа и манифестације која га прати, Међународног фестивала оркестара ФЕНОК. Студијско истраживање музичко-традиционалног фолклора јединствен је пројекат у Србији, а циљ му је да се на једном месту сакупи играчка и музичка традиција нашег краја како би се на прави начин сачувало богато културно наслеђе. Рад овог друштва одавно превазилази како локалне, тако и националне оквире. Град је ту да подржи рад „Гусала“ које у континуитету ради 145 година – рекла је Дијана Јакшић Киурски.

Камп је окупио више од 60 професора, предавача и студената са музичких академија из Београда, Новог Сада, Бања Луке и Темишвара, рекла је уметнички руководилац Магдалена Попов.

-Ове године прослављамо три јубилеја 145 година од оснивања „Гусала“ и 20 година етно кампа и Међународног фестивала оркестара. Етно камп је најзначајнији овакав пројекат у нашој држави, али и шире. Ова година другачија је од претходних јер смо сабрали све што смо 20 година радили, промовишемо мало коло које је од ове године уписано у национални регистар нематеријалног културног наслеђа, а посветили смо и један дан др Оливери Васић која је један од покретача овог кампа – открила је Магдалена Попов.

Од четвртка, 29. јула почиње ФЕНОК. У дворишту Курије од 20.30 минута током три концертне вечери наступиће оркестри из Србије и Румуније.

Извор: Град Кикинда