НА РАДОСТ ДЕЦЕ „ПОНОВО ЗАЈЕДНО“ – „БИСЕРОВ“ ЕКО КАМП

Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, заједно са др Илијом Газеповим и Јовицом Андрићем, посетио је данас 16. по реду еко камп Удружења за помођ МНРО „Бисер“. После прошлогодишње паузе узроковане коронавирусом, штићеници „Бисера“ и њихови другари уз сличних удружења, али и сва друга заинтересована деца, организовано се друже до 30. јула у Шумици на Вашаришту, у дело спроводећи овогодишњи назив кампа: „Поново заједно – радујемо се нашем поновном сусрету и дружењу“.

„Ово је сјајан повод да будемо у природи. По 16. пут организује се камп Удружења ‘Бисер’ и заиста сам поносан на рад овог друштва, како ради и какву традицију гради. Похвале заслужују и партнерске организације – Црвени крст и Удружење ‘Плави круг’. Задовољни смо јер видимо насмејана лица деце, њих више од 80, и то не само деце из Србобрана, већ и из суседних општина“, рекао је Дебељачки и истакао да ће локална самоуправа и даље наставити да пружа подршку „Бисеру“ и активностима и услугама које пружа.

Станка Стојков, дипл. дефектолог, оценила је да 16. по реду „Бисеров“ еко камп протиче у доброј атмосфери и без потешкоћа, уз дружење, едукације и забаву. „Ово је прави пример инклузије и пример добре праксе. Ове године имамо чак 60 одсто деце која се у камп укључује из редовне популације, што је предуслов да се оствари циљ окупљања – јачање инклузије и социјалних интеракција деце са сметњама у развоју и друге деце. У свим активностима учествују сви заједно и на делу можемо видети како се другови помажу, пружају једни другима подршку како би свако стигао до циља. Имамо пуно креативнх радионица, доста спортских полигона, а посебна сарадња остварена је са Технолошким факултетом у Новом Саду јер смо у пројекту прикупљања и сортирања одбачену пластичну амбалажу, па ћемо тако имати и радионицу на којој ће говорити и стручњаци са Депертмана за рециклажу и амбалажу. Наш партнер је и Центар ‘Феникс’ из Новог Сада, који се бави растом и развојем деце и особа са сметњама, као и Мото клуб ‘Кнежевина’ из Турије чији чланови за сву децу на кампу припремају посебни закуску. Из године у годину имамо све више пријатеља и ‘Бисеров’ еко камп је све бољи и бољи“, рекла је Станка Стојков.  

Др Илија Газепов, члан Општинског већа и активиста Друштва за борбу против шећерне болести „Плави круг“, већ дуги низ година интезивно сарађује са Удружењем „Бисер“. „Овде се осећамо као домаћини, може се рећи, и сваке године пратимо еко камп и прегледамо све штићенике ‘Бисера’ и друге госте овог вишедневног дружења. Уз прегледе више здравствених параметара, увек са учесницима кампа разговарамо о превенцији и начинима заштите. На време откривен дијабетес значи спашен један живот, и све активности које спроводи ‘Плави круг’, са посебним задовољство покушавамо да реализујемо и на овом месту“, рекао је др Газепов.

Подршку кампу „Бисера“ пружила је и Општинска организација Црвеног крста Србобран, чијих су четири волонтера и четири особе ангажоване у сарадњи са НСЗ, стално укључени у рад. Они ће, према речима Горана Радовановића, секретара ЦК Србобран, полазнике кампа упознати са радом ове организације.

Извор: Општина Србобран