ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ ЦЕНТРАЛНОМ ПОСТРОЈЕЊУ ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ОТПАДНИХ ВОДА ВРБАС-КУЛА

Представници Делегацијe ЕУ на челу са госпођом Ингрид Сагер, представници Министарства животне средине и Министарства за ЕУ интеграције имали су јуче заједнички радни састанак са челницима општина Кула и Врбас, а тема састанка је била управљање централним постројењем за пречишћавање отпадних вода, који је изграђен уз подршку Европске уније, а чији су оснивачи ове две општине.

На састанку је било речи и о могућностима унапређења рада пречистача кроз прикључење привредних субјеката уз Велики бачки канал на пречистач. Ингрид Сагер, задужена за животну средину у Европској комисији и чланови Делегације ЕУ у Србији, нагласили су да је од посебног значаја да се до краја године створе услови за прикључење великих индустријских система у Врбасу на пречистач отпадних вода.

Такође, констатовано је да је у изградњу пречистача уложено 23 милиона евра и да постројење има велики капацитет, а да је циљ његове градње побољшање санитарних и здравствених услова у општинама Врбас и Кула као и околним селима. На састанку је било речи о даљим корацима у раду постројења, што је предуслов за отпочињање чишћења Великог бачког канала.

Владимир Ђуровић, председник Скупштине општине Кула је истакао да општина Кула улаже велике напоре да се сви грађани који имају услове прикључе на канализациону мрежу и додаје да су исти ослобођени таксе за прикључак.

-Пречистач је постројење од стратешког значаја за нашу животну средину. Такође, ради унапређења еколошких стандарда у нашој општини, ми ове године значајна средства инвестирамо у завршетак градње канализационе мреже у насељеним местима, што је предуслов за рад пречистача у пуном капацитету, рекао је на састанку председник општине Врбас Предраг Ројевић.

Осим председника Скупштине општине Кула Владимира Ђуровића, јучерашњем састанку су, испред општине Кула, присуствовали и помоћник председника Страхиња Паравина и Блажо Костић, руководилац Одељења за инвестиције, заштиту животне средине и енергетски менаџмент.

Извор: Општина Kula