ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА ПРЕДСТАВИО ТАБЛЕ О ЖИВОТУ И ДЕЛУ ЛАЈОША ВЕРМЕША

На шеталишту поред обале језера код Женског штранда на Палићу данас су др Балинт Пастор председник Скупштине града и Михаљ Вермеш  унук Лајоша Вермеша представили 18 табли на којима је приказан живот и дело Лајоша Вермеша, оснивача Палићких олимпијских игара. Текстови на таблама су осим на језицима који су у службеној употреби у Граду, српском, мађарском, хрватском и буњевачком, исписани и на енглеском и немачком како би их и туристи разумели. Пројекат вредан 100.000 динара, финансирала је Покрајинска влада , односно покрајински Секретаријат за образовање, управу, прописе, националне мањине -националне заједнице.

Председник Скупштине града Др Балинт Пастор истакао је да није случајно што су табле представљене ових дана јер су у току Олимпијске игре у Токију и симбол су поштовања духовног наслеђа истакнуте личности нашега града.

„Изузетно ми је драго што са професором Михаљем Вермешом можемо представити нових 18 табли које говоре о лику и делу Лајоша Вермеша као и о палићкој олимпијади. Доста пута треба рећи и никад није доста, ми смо на Палићу  већ 1880 године имали  олимпијске игре захваљујући Лајошу Вермешу, значи 16 година пре модерних Олимпијских игара  у Атини што значи да је Лајош Вермеш показао пут. Без њега не бисмо имали савремене олимпијске игре, а ни грађевине попут Богојвара, зграда данашње Рибље чарде, Виле Лујзе и не бисмо имали толико изврсних спортиста на Палићу и у Суботици колико смо их имали и колико их и дан данас имамо у Суботици, на Палићу и у нашој околини“, нагласио је др Балинт Пастор.

Када говоримо о томе да је Суботица град спортова, казао је др Балинт Пастор, треба рећи да је то захваљујући Лајошу Вермешу.

„Захваљујем се и породици што су нам уступили оригиналне фотографије јер без тога ми ово не бисмо могли да покажемо нашим суграђанима  и свим драгим гостима из земље и света који посећују и Суботицу и Палић. Пре годину дана  сам рекао да је један од стубова наше и политике нове градске власти очување традиције и  подсећање на наше великане, а међу њима запажено место има Лајош Вермеш“, рекао је др Балинт Пастор.

Михаљ Вермеш, унук Лајоша Вермеша рекао је да је веома дирнут што присуствује дивном догађају уз огрмну захвалност  градском руководству, посебно др Балинту Пастору.

„ Реализовали су једну креативну идеју дајући снажан допринос у неговању и очувању спортских и уопште културно историјских традиција нашега града. Деда је био од  10 до 18 године у Пиаристичкој гимназији и ту се заљубио с једне стране у спорт, а са друге стране у античке грчке олимпијаде и уопште хеленску културу што му је дало идеју да са својом браћом Нандором и Белом, односно са великим пријатељем Миклошем Матковићем организује палићке спортске игре по систему и по сличности античким олимпијским играма. Узгред донели су један веома креативан кодекс аматеризма што је у то време била једна велика интересантност, рекао је Михаљ Вермеш и завршио метафором „Племенито семе засејали су у плодно суботичко тло које је изникло, расло и разгранало се у висине“.

Представљању табли присуствовала је и чукунунука Лајоша Вермеша једанаестогодишња Викторија Вермеш којој је, нема сумње, спорт у генима па се осим пливањем бави и јахањем коња.

Табле на шеталишту поред обале језера поставило је ЈП „Палић-Лудаш“.

Извор: Град Суботица