ЈУБИЛЕЈ ЕТНО КАМПА СТАРИХ ЗАНАТА У РУСКОМ СЕЛУ

Сутра се завршава 20. етно камп старих заната у Руском Селу, а учеснике децу из Кикинде, Житишта, Нове Црње, као и из других крајева Војводине посетио је градоначелник Никола Лукач са сарадницима. Организатор кампа је удружење „Торонтал“, а ове године он је окупио 95-оро деце.

-Већ две деценије траје борба да се у Руско Село привуку средства како би се очувала традиција и обичаја народа који живе на овим просторима. Са пројектима се подједнако конкурише на домаћим и међународним конкурсима и поред свих изазова камп траје већ 20 година. Велики број деце који се окупио говори довољно о његовој вредности и он ће и даље имати нашу подршку- рекао је Лукач.

Циљ кампа је чување традиционалних рукотворина, а учесници су имали прилику да науче грнчарију, пустовање, да плету корпе од прућа, везу перлице, рекао је Шандор Талпаи, председник „Торонтала“.

-Овај камп су приметили и Мађарски национални савет, Покрајински секретаријат за националне мањине и Град Кикинда. Мађарски национални савет је прогласио ову манифестацију од посебног значаја, а ја имам жељу да то учине и наш град и покрајинске институције. Сви они и финансијски сваке године помажу ову манифестацију и за то им се захављујем – додао је Талпаи.

Извор: Град Кикинда