VELIKO PRIZNANJE ZA MARTU BEREŠ (ANA KARENJINA) Pozor! Pozorište! – piše Dragoljub Selaković

Marta Bereš je po oceni mnogih poznavalaca pozorišta jedna od najpotentnijih glumica na ovim prostorima! U prilog tome je, ovih dana dok traje zatišje u pozorišnim dešavanjima, stigla još jedna potvrda. Udruženje mađarskih pozorišnih kritičara je Marti Bereš dodelilo nagradu za najbolju žensku ulogu. (Ana Karenjina u istoimenoj predstavi Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház; reditelj Dejan Projkovski – po motivima romana Lava Nikolajeviča Tolstoja). Moramo naglasiti da ova nagrada ima „specifičnu težinu“ zato što su konkurencijom obuhvaćene sve pozorišne predstave na mađarskom govornom području (pored Mađarskih ravnopravan tretman imaju predstave iz Rimunije, Slovačke, Srbije…).

Premijera Ane Karenjine je imala „nesreću“ da premijerno bude izvedena krajem oktobra 2019. Godine, i kada je trebala da doživi svoj puni zamah desilo se to što nam se desilo sa ovom strašnom pandemijom COVID-19. Ipak, uprkos vanrednoj situaciji i prestanku rada pozorišta, Ana Karenjina uspeva da zabeleži nekoliko vanrednih uspeha na festivalima u Srbiji ali i van granica naše zemlje. Marta Bereš je priznanje za ulogu u predstavi Ana Karenjina  dobila i na 32. Festivalu mađarskih pozorišta u Kišvardi.

fotografija preuzeta sa sajta Novosadskog pozorišta

Kuriozitet je da je ova predstava nagrađivana i na Festivalu Novi tvrđava teatar u Čortanovcima 2020. i na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine (maj 2021.) u Zrenjanu, gde je bila dominatna i osvojila sedam nagrada. Tom prilikom je naslovnu ulogu igrala Timea Filep k.g. jer je Marta Bereš bila na porodiljskom odsustvu. Novosadska publika će imati priliku da vidi ovu sjajnu predstavu u idućoj sezoni na redovnom repertoaru Novosadskog pozorišta, a uvrštena je i u takmičarski program festivala u Šapcu i Vranju.

Na kraju moramo da podsetimo da je Novosadsko pozorište nagradu Udruženja mađarskih kritičara prethodno dobilo u sezoni 2018/2019, za predstavu Grobnica za Borisa Davidoviča koja je proglašena za najbolju predstavu u celini na mađarskom govornom području.