КРАЈЕМ АВГУСТА ПОЧИЊЕ ЗАМЕНА СТОЛАРИЈЕ У ВРТИЋИМА И ШКОЛИ

Замена дотрајалих прозора и врата у вртићима „Ливадица“, „Бубица“, „Полетарац“ и „Вила“ Предшколске установе „Бошко Буха“, као и у Основној школи „Светозар Милетић“ почеће 28. августа, најављено је данас из општине Врбас. Ђаци и предшколци свих узраста у овим образовним јединицама имаће ускоро боље грејање и климатизацију, а трошкови загревања простора ће бити мањи и до 40 одсто. Истовремено, укупна емисија угљен-диоксида биће смањена за 40 одсто, односно за око 400 тона годишње. Пројекат вредан 1,6 милиона франака, односно 173.293.600 динара, реализује се у сарадњи са Владом Швајцарске.

Председник општине Врбас Предраг Ројевић, рекао је да је Врбас на конкурсу Швајцарске владе најбоље оцењена локална самоуправа. „Осим великих финансијских уштеда, овај пројекат ће обезбедити и повољне еколошке бенефите. Ово је наставак наших активности на повећавању енергетске ефикасности. Већ смо комплетан систем градског грејања с мазута, као лошег енергента, пребацили на гас. Нашу посвећеност препознале су Влада Швајцарске и Влада Србије и након низа провера, Врбас је још у првом кругу оцењивања оцењен највећом оценом и додељено нам је 1,6 милиона франка из укупног буџета пројекта. Општина Врбас је ове године имала изузетно велику пројектну активност. Наш инвестициони буџет износи преко 1,5 милијарди динара. А уз подршку Покрајинске и републичке владе реализовали смо многе пројекте који обезбеђују боље животне услове свим становницима Врбаса. Посебно смо окренути бољим условима за образовање и боравак деце у вртићима“, рекао је Ројевић.

Уговор о инвестицији недавно је потписала министарка енергетике Зорана Михајловић, која је истакла да Врбас има одличну сарадњу са Владом Србије и да је ово један у низу енергетских пројеката који се реализују у Врбасу. Министарка је истакла да је циљ Србије да до 2030. године смањи потрошњу енергије за 40 одсто. „План је и да имамо бар 50 процената енергије добијене из обновљивих извора и то је заједнички посао Владе и локалних самоуправа. Потребно је и да нашу децу учимо о томе шта је енергетска ефиканост и колико је енергија битна“, рекла је Михајловић.

Извор: Општина Врбас