У НЕДЕЉУ ПОЧИЊЕ ПЕЋИНАЧКО КУЛТУРНО ЛЕТО

„Пећиначко културно лето“ које организује Културни центар „Пећинци“ под покровитељством пећиначке локалне самопураве ове године одржаће се по седми пут од 15. до 29. августа у три највећа насеља општине.

Директор пећиначког КЦ Јован Деврња истакао је да су програми разнолики, као и да се за сваког може наћи по нешто.

„Трудили смо се да организујемо три различита концерта, али и да обележимо један заначајан јубилеј те смо тако уприличили и историјску изложбу везану за Купиново. Културно-уметнички и образовни програми реализоваће се у Пећинцима, Шимановцима и Купинову, с обзиром да смо у оквиру „Дечијег културног лета“ током јула обишли свих 15 насеља и најмлађима омогућили да уживају у културним програмима. Сада је ред да млади и нешто старија публика током друге половине августа уживају у културним садржајима“ – рекао је Деврња.

Свечано отварање манифестације одржаће се у недељу 15. августа када ће од 19.00 часова на шеталишту у Пећинцима наступити Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић“ из Руме, Хор Храма Светог Саве, Омладински хор и Дечији хор „Растко“ у оквиру Концерта традиционалне музике „Звуци наших корена…“

У недељу 22. августа од 19.00 часова на летњој сцени у Шимановцима одржаће се Концерт народне музике под називом „Само песма зна…“ у оквиру којег ће наступити Тамбурашки састав „Ла Банда“ из Новог Сада.

Свечано затварање манифестације заказано је за недељу 29. августа када ће у дворишту Етно куће „Путник“ у Купинову с почетком у 19.00 часова наступити Хорски састав „ПолиФоника“ из Сремске Митровице поводом обележавања 500 година од разарања тврђаве „Купиник“, последње престонице српске средњовековне државе, која се налази у овом насељу. Концерт хорске музике симболично носи назив „Песмом у славу Купиника“.

Поред ова три централна догађаја, у холу Културног центра „Пећинци“ биће постављена историјска изложба „Купиник – последња престоница српских деспота“, коју ће посетиоци моћи да погледају сваког радног дана од 8.00 до 15.00 часова, док ће се 29. августа изложба преселити у двориште Етно куће „Путник“ у Купинову поводом затварања овогодишњег „Пећиначког културног лета“.

Највећа културна манифестација у општини Пећинци коју организује централна установа културе реализује се у сарадњи са Саветима месних заједница у Пећинцима, Шимановцима и Купинову, Туристичком организацијом општине Пећинци и Архијерејским намесништвом пећиначким.

Извор: Општина Пећинци