ЗВУЦИ НАШИХ КОРЕНА СВЕЧАНО ОТВАРАЈУ ПЕЋИНАЧКО КУЛТУРНО ЛЕТО

Свечано отварање седмог по реду „Пећиначког културног лета“, које организује Културни центар Пећинци под покровитељством пећиначке локалне самоуправе, заказано је за недељу, 15. августа, на шеталишту у Пећинцима са почетком у 19.00 часова.

Концертом традиционалне музике „Звуци наших корена…“ свечано ће започети менифестација, а у једночасовном програму наступиће осамдесет учесника – чланова Градског тамбурашког оркестра „Бранко Радичевић“ из Руме заједно са члановима хора „Мокрањац“, хора „Храма Светог Саве“, дечјег хора „Растко“ и Омладинског хора који функционишу при Певачком друштву Храма Светог Саве у Београду.

Посетиоци ће бити у прилици да уживају у традиционалним композицијама као што су: „Востани Сербијо“, „Марш на Дрину“, „Тамо далеко“, „Ово је Србија“…, а поменутим оркестром и хорским ансамблима диригују Смиљана Јанчић, Катарина Станковић, Милена Антовић и Бојана Радивојевић из Брестача, иначе апсолвенткиња на одсеку Дириговање на Факултету музичких уметности у Београду.

Уочи самог концерта, а поводом 500 година од разарања тврђаве „Купиник“ у Купинову, у холу КЦ Пећинци свечано ће бити отворена историјска изложба „Купиник – последња престоница српских деспота“, коју ће посетиоци моћи да погледају сваког радног дана од 8.00 до 15.00 часова, док ће се 29. августа изложба преселити у двориште Етно куће „Путник“ у Купинову поводом затварања овогодишњег „Пећиначког културног лета“.

„Пећиначко културно лето“, које се ове године одвија у знаку „музике, позоришта и археологије“, траје од 15. до 29. августа. Поред поменутог концерта, публика ће у још два насеља пећиначке општине имати прилику да ужива у звуцима народне и хорске музике: у недељу, 22. августа, на летњој сцени у Шимановцима одржаће се концерт под називом „Само песма зна…“, док се манифестација завршава у недељу, 29. августа, концертом симболичног назива „Песмом у славу Купиника“, који ће се одржати у дворишту Етно куће Путник у Купинову.

Највећа културна манифестација у општини Пећинци, коју организује централна установа културе, реализује се у сарадњи са Туристичком организацијом општине Пећинци, Архијерејским намесништвом пећиначким, Саветима месних заједница у Пећинцима, Шимановцима и Купинову, Основном школом „Слободан Бајић Паја“ у Пећинцима и Предшколском установом „Влада Обрадовић Камени“ у Пећинцима.

Извор: Општина Пећинци