ПОЧЕЛО ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У ПЛАНИНСКОМ БИЦИКЛИЗМУ

Европско првенство у планинском бициклизму почело је данас на Петроварадинској тврђави, трком Team Relay Final (XCR), чиме је  Србија  постала  прва  земља у региону која је добила прилику да организује ово значајно спортско такмичење. 
Првенство је окупило преко 500 представника у планинском бициклизму из 35 европских земаља, а Србија ће имати 23 такмичара, међу којима су и учесници Олимпијских игара у Рију.
Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста казао је да је данас изузетно важан дан за српски спорт, јер је први пут у историји Србија добила прилику да организује једно овако велико такмичење. 
„Нови Сад је и овог пута показао да може да стане раме уз раме са светским метрополама. Тврђава изгледа заиста фантастично, услови за трке су веома добри, и надам се да ће се у наредним данима бициклисти добро такмичити и да ће најбољи победити“, рекао је Баста и додао да је ова спортска манифестација организована заједничким снагама Града, Покрајине и Републике.  
На свечаном отварању присутнима су се обратили председник Европске бициклистичке уније Енрике дела Kаза, председник Бициклистичког савеза Србије Радомир Павловић, директор такмичења Немања Вајс и члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин, који је званично отворио Првенство.
Цвјетићанин је казао да је присуство 503 учесника, из целе Европе, као и великог броја домаћих и иностраних медија прилика да се Нови Сад представи у најбољем светлу и постави на мапу европског бициклизма.
Председник Европске бициклистичке уније Енрике дела Kаза истакао је да је у Новом Саду оборен рекорд по броју учесника, на такмичењу које се организује већ 21 годину.
„Нови Сад је спреман да угости репрезентације из 35 земаља и да технички на високом нивоу организује трке, а све то на једној од најлепших и најзначајнијих локација у Европи. Радујем се предстојећим тркама и овом приликом желим да захвалим свима који су допринели реализацији Првенства“, рекао је Дела Kаза.
Европско првенство у планинском бициклизму одржава се од 12. до 15. августа у Новом Саду, а тиме је Србија постала прва земља у региону која је добила прилику да организује ово значајно спортско такмичење. Оно што га чини јединственим јесте стаза на Петроварадинској тврђави, која делом иде по бедему и води кроз подземне тунеле, а такмичари пролазе тик уз посетиоце, па ће за многе то бити ново искуство у вожњи. 
Европско првенство организују Бициклистички савез Србије, Бициклистички клуб „Нови Сад“ и Војвођанска асоцијација бициклистичких клубова. Такмичење су подржали Град Нови Сад, Покрајински секретаријат за спорт и омладину и Министарство омладине и спорта.