IZLOŽBA KRUVA – SOMUNA

U okviru programa obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca – Dana Dužijance, u subotu, 14. avgusta, u Vestibilu Gradske kuće u Subotici, održana je „Izložba kruva – somuna“, navodi subotica.info.

Vredne domaćice, ali i domaćini, pokazali su svoju umešnost u pravljenju somuna, svi učesnici su pohvaljeni, a kao najbolji su se izdvojili Stipan Budimčević (treće mesto), Marija Bošnjak (drugo mesto) i Šime Stanković (prvo mesto) čiji će somun i poneti bandašica na centralnoj proslavi, u nedelju, 15. avgusta, na Veliku Gospojinu.

Prisutne je pozdravila, u ime organizatora, dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, te upravitelj Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“.

U okviru programa predstavljeni su bandaš i bandašica Marijan Horvacki i Ivona Ivković, centralne ličnosti Dužijance.

Program centralne proslave bunjevačke Dužijance kreće svetom misom zafale Bogu na ovogodišnjem rodu, u 18 sati, u Franjevačkoj crkvi (Crkvi Svetog Mihovila) u 18 sati. Povorka učesnika kreće oko 19,30 ispred Bunjavčke matice, a nakon polaganja venaca na spomen-bistu Blašku Rajiću, sledi program na centralnom gradskom trgu, nastup kulturno-umetničkih društava, te „Bandašicino kolo“.

Izvor: subotica.info