НАЈВЕЋЕ ДОСТИГНУЋЕ КАМПА, ОСНИВАЊЕ “ОМЛАДИНСКОГ ДУВАЧКОГ ОРКЕСТРА”

Шта су полазници музичког кампа у кикиндском Културном цетру научили, и увежбали, публика ће моћи да чује у четвртак, 19. августа, на Градском тргу. Уочи концерта, 40 младих музичара, међу којима је и троје Кикинђана, посетио је Никола Лукач, градоначелник Кикинде:

-Ово је одличан начин да се промовишу дувачки инструменти, али и да се окупе млади људи. Идеја за формирање “Омладинског дувачког оркестра Србије” потекла је из Кикинде. Сигуран сам да ће камп, у наредним годинама, бити још масовнији и постати традиција. Овакве идеје и иницијативе увек ће имати подршку локалне самоуправе- казао је Лукач. Да и музичари желе да овај камп постане традиционалан, потврдио је Алберт Нађ, шеф оркестра:

-Први пут у Србији, организова је овакав камп. Окупили смо музичаре од 12 до 30 година, који су дошли из 12 градова наше земље. Циљ нам је да популаризујемо дувачке оркестре и привучемо младе, па да имамо 100 чланова у оркестру. Идеја је да увежбамо програм који ћемо моћи да изводимо у свим градовима у Србији. Позив је већ стигао из Мађарске. Организатори Међународног фестивала дувачких оркестара упутили су позив да учествујемо- похвалио се Нађ. Руководилац Музичког центра из Панчева, Бојан Матијевић, такође је радо подржао идеју о формирању “Омладинског дувачког оркестра”:

– Састав је хетероген, од ученика основних школа, до оних са завршеним факултетом- потврдио је Матијевић и додао да су овај пројекат подржали Министартсво културе и информисања, али и Град Кикинда.

Извор: Град Кикинда