ЛИПАР ПРОСЛАВЉА 100 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА СЕЛА

Липар сваке године обележава сеоску славу на верски празник Велику Госпојину. Ове године прослава је утолико значајнија, јер се слави и 100 година од оснивања села, а организатори су за све посетиоце припремили богат културно-уметнички спортски и забавни програм.

У петак, 27. августа, у 15 часова, биће одржано такмичење у кувању пасуља у котлићу „Пасуљијада 2021“. Након проглашења победника за госте ће бити уприличена бесплатна дегустација. Истог дана у 18 часова на стадиону „Марко Родић“ одиграће се фудбалска утакмица и дружење ветерана ФК Липар и ФК Црвена звезда. Након спортског програма, уследиће културно-уметнички програм, где ће од 20 часова на спортским теренима Основне школе „Никола Тесла“ бити уприличен заједнички наступ СКЦ Бачка Топола и КУД Липар. Сам крај програма резервисан је за живу музику.

На сам дан славе, у суботу, 28. августа, прослава ће почети у 9 часова литургијом поводом Храмовне славе са троструким опходом око Храма. У 10:45 часова биће положени венци на споменик погинулима у НОБ-у, након чега ће бити уприличена свечана академија у Дому културе. Тачно у подне откриваће се споменик Солунским добровољцима. У 18 часова одржаће се вечерње богослужење и примопредаја кумства са сечењем славског колача. Прослава ће бити завршена концертом певача Бобана Рајовића.

Покровитељи манифестације су Месна заједница Липар и Туристичка организација општине Кула.

Извор: Општин Кула