ВУЈОВИЋ: ГРАЂАНИ СУ НАМ САВЕЗНИЦИ У БОРБИ ЗА БОЉУ И ЧИСТИЈУ БУДУЋНОСТ

Чини ми се да је ово чишћење Србије, уклањање дивљих депонија, прављење регионалних рециклажних центара, једна од најважнијих ствари у том контексту, зато што патриотизам почиње управо на оваквим местима, рекла је Брнабић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и председник општине Пећинци Синиша Ђокић присуствовали су данас почетку радова на чишћењу дивље депоније у Обрежу, које суфинансирају Министарство заштите животне средине и Општина Пећинци. Министарство је за ове радове издвојило 900.000 динара, а општина Пећинци из буџета додатних 549.000 динара.

Премијерка Ана Брнабић је, након обиласка депоније, истакла да је заштита животне средине, уз реформу владавине права, један од два приоритета Владе Србије у овом мандату,

“Због небриге и неодговорности читав низ деценија, имамо јако много посла, и тај посао морамо да радимо на паметан, системски и плански начин, а у овом мандату ћемо се фокусирати на унапређење и заштиту квалитета ваздуха, на постројења за заштиту отпадних вода и на управљање чврстим отпадом односно чишћење дивљих депонија у Републици Србији, којих је нажалост око 3.500. Чини ми се да је ово чишћење Србије, уклањање дивљих депонија, прављење регионалних рециклажних центара, једна од најважнијих ствари у том контексту, зато што патриотизам почиње управо на оваквим местима. Ово је задатак који морамо да обавимо сви заједно. Такође, важно је да то буде одрживо, пре свега индивидуалном одговорношћу, а са друге стране на оваквим местима постављаћемо камере, да обезбедимо да људи више не бацају смеће, грађевински отпад, и комунални отпад” – рекла је Брнабић.

Министарство заштите животне средине определило је 75 милиона динара за суфинансирање уклањања дивљих депонија, а ресорна министарка Вујовић нагласила је да се данас ради веома значајан посао за чистију будућност.

“Чистимо у 43 града и општине преко 500 дивљих депонија. Важно је да сачувамо сваку очишћену локацију и да неодговорни појединци буду кажњени. Не можемо да дозволимо да једне те исте депоније чистимо из године у годину, или из месеца у месец. Депоније које се налазе уз ауто-пут или у центру села онемогућавају мештанима нормалан живот. Свака ова депонија и сметлиште утичу и на аерозагађење, и на загађење земљишта и воде, јер обично се у близини налази заштићено подручје или река, и сав тај отпад завршава на местима где може да изазове потенцијалну еколошку катастрофу Позивам људе да буду одговорни према животној средини, јер су нам грађани савезници у борби за бољу и чистију будућност, а заједнички циљ нам је Србија без депонија” – поручила је министарка Вујовић.

Поред подршке ресорног министарства, локалне самоуправе и саме уклањају сметлишта на својој територији, а министарка Вујовић је навела пример депоније у Шимановцима коју је општина Пећинци сама очистила.

Председник општине Пећинци Синиша Ђокић нагласио је да локална самоуправа већ годинама улаже значајна средства у очување животне средине, да су само током ове године саниране дивље депоније у Доњем Товарнику и Огару, у току је санирање депоније у Попинцима, а управо се завршава санирање велике дивље депоније у Шимановцима.

“Захваљујући подршци Владе Републике Србије и ресорног министарства данас смо почели са санацијом ове дивље депоније у Обрежу где има између 400 и 500 тона смећа. Нећемо стати, наставићемо да улажемо у очување животне средине. У последњих неколико година од 15 школа на територији пећиначке општине у две је уведено грејање на гас, а у седам школа је уграђено грејање на пелет. Од преосталих шест школа, пет се тренутно греју на дрва, а само у једној школи још увек се као енергент користи лож уље. Са завршетком гасификације свих насеља у општини Пећинци и преостале школе ће прећи на грејање на гас. Гасификација целе наше општине је при крају, што је инвестиција вредна 6,1 милиона евра, а током наредне године гас као енергент биће доступан сваком домаћинству и сваком привредном субјекту у општини Пећинци, што ће у значајној мери допринети очувању животне средине” – нагласио је председник Ђокић и додао да ће након завршетка радова на санирању дивље депоније у Обрежу, на уласку бити постављена рампа.

Породица Јовановић није крила одушевљење због почетка радова на уклањају дивље депоније, која се већ 40 година налази непосредно уз њихову кућу, и која, како нам је рекао Миладин Јовановић, представља не само ругло, него и велики извор заразе за све мештане, а угрожава и природну средину јер се налази у срцу Специјалног резервата природе Обедска бара. Његова супруга Станија додаје, да иако Јавно комунално предузеће “Сава” односи редовно смеће и долазе на позив за одношење кабастог отпада, наставља се са бацањем смећа.

“Драго ми је да је премијерка данас дошла, као и министарка Вујовић и наш председник Ђокић, и да су разговарали са нама који овде живимо. Јако смо срећни што су прихватили да ову депонију очисте, како би ми имали боље услове за живот” – изјавила је Станија Јовановић.

Извор: Општина Пећинци