У ОПШТИНИ ПЕЋИНЦИ ОТВОРЕН НОВИ ПОГОН ВРЕДАН 16 МИЛИОНА ЕВРА

Председник општине Пећинци Синиша Ђокић присуствовао је јуче свечаном отварању новог погона техничких гасова у оквиру италијанске фабрике Истрабенц плини (Istrabenz plini) у индустријској зони Шимановци.

Ђокић је том приликом изјавио да је у општину Пећинци добродошао сваки нови инвеститор и нагласио да је пећиначка локална самоуправа инвеститорима на располагању 24 часа дневно.

„То је један од разлога што у нашој општини послује преко 70 домаћих и страних компанија, а укупан ниво гринфилд инвестиција се процењује на око 700 милиона евра. Компаније које већ послују на нашој територији су најбоља препорука будућим инвеститорима“ – рекао је Ђокић и додао да је захваљујући тако великом броју погона у општини Пећинци тренутно незапослено само 650 лица.

Врпцу су пресекли министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић, амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо и Роберто Сестини, председник групације СИАД, у оквиру које послује Истрабенц плини.

Министарка Матић изразила је задовољство чињеницом да је Италија је један од водећих привредних партнера Србије, чему у прилог говоре подаци да је у 2020. години била други трговински партнер и друго извозно тржиште када је у питању робна размена, а седмо тржиште за пласман услуга из Србије.

„Уједно, према подацима Народне банке Србије, Италија заузима 9. место међу земљама из којих је дошло највише страних директних инвестиција у периоду од 2010. до 2020. године, док је према броју реализованих инвестиционих пројеката, које прати Развојна агенција Србије, Италија на другом месту“ – рекла је Матић.

Срђан Богојев, генерални директор Истрабенц плини Београд, истакао је да отварањем новог постројења у Шимановцима ова компанија жели да квалитетом и поверењем учврсти своју позицију на тржишту, као и добре пословне односе са партнерима.

У потпуно аутоматизован погон техничких гасова уложено је шеснаест милиона евра. До 2023. године планирано је проширење капацитета на производњу медицинских гасова, сувог леда и пунионицу пропан бутана у вредности од додатних четири милиона евра. Ове вредне инвестиције омогућиће компанији Истрабенц плини пуњење боца у Србији и снабдевање тржишта техничким гасовима који су неопходни у свим областима привреде.

Извор: Општина Пећинци