ОТВОРЕНИ 24. „ДАНИ ПЧЕЛАРСТВА“

Члан Градског већа задужен за област привреде, Срђан Самарџић, данас је у име градоначелника Суботице Стевана Бакића свечано отворио двадесет и четврте по реду „Дане пчеларства“ који се на Тргу републике, код Плаве фонтане, у организацији суботичког Удружења пчелара „Пчела“ одржавају од 24. до 26. септембра. Ова традиционална манифестација окупила је 19 произвођача меда и других пчелињих производа из наше земље, као и неколико произвођача пчеларске опреме, прибора и алата.

Уз истицање да у нашем граду пчеларство има дугу традицију, Самарџић је, обраћајући се присутнима, посебно поздравио младе и децу који су, како је рекао, својим наступом уочи свечаног отварања  улепшалу ову манифестацију.

„Верујем да ће се и неко од тих малих-великих људи у догледној будућности посветити пчеларству. Промоција меда и других пчелињих производа значајна је и због промоције  здравог начина живота путем здраве исхране, што је посебно  важно у смислу једне од превентнивних мера као одговор на изазове кроз које смо као друштво пролазили током протеклих 18 месеци. Суботичка локална самоуправа подржава наше пчеларе на путу да пчеларство постане значајна грана пољопривреде, не само када је реч о овој манифестацији већ и у многим другим активностима. Још једном вас поздрављам на овој прелепој манифестацији и у име градоначелника Суботице Стевана Бакића двадесет и четврте ‘Дане пчеларства’ свечано проглашавам отвореним“, казао је Срђан Самарџић.

Након свечаног отваарања, председник Удружења пчелара „Пчела” из Суботице, Драгољуб Mатић, уручио је Срђану Самарџићу теглу меда, подсећајући да се по традицији на „Дужијанци“ предаје хлеб од новог брашна, а на данима пчеларства – први мед.

На данашњој свечаности која је почела поворком преко Трга слободе са мажореткињама и витезовима меда из Суботице и Кишкунхалаша, приређен је пригодан културно-уметнички програм у коме су наступили КУДЖ „Братство“ из Суботице и ученици Ia разреда Основне школе „10. октобар“.

Понуда на овогодишњим данима пчеларства је богата, а излагачи имају сертификате надлежне ветеринарске инситуције о исправности својих производа.

Извор: Град Суботица