ДАНИ БУНДЕВЕ У КУЛИ

Кула је овог викенда била у знаку бундеве, једног од симбола јесени. За све који су можда пропустили „Дане лудаје” у Кикинди, традиционалну манифестацију која се ове године одржала по 36. пут, ово је била нова шанса. Јесењи фестивал „7. Дани бундеве 2021“ одржао се 16. октобра у великом парку у Кули од 10 до 17 часова. Догађај су организовали Удружење љубитеља здраве хране и здравог начина живота „Еко Кула“ и Туристичка организација општине Кула, под покровитељством општине Кула.

Октобар месец је њено време, краљица јесени је пореклом из Северне Америке а гаји се широм света. Бундева се у све меша, чорба од бундеве се прави на сто и један начин а уље од бундеве се ставља у салате. Здрава је и хранљива па је позната и као „домаћа банана“. Осим тога врло је декоративна, разних величина, облика и боја па служи и за украс. Због тога је овај сунчани октобарски дан у кулском парку био тако шарен и весео.

Богат програм, жива музика, изложба и продаја рукотворина и домаћих производа учинили су да цео парк живне. За најмлађе учеснике припремљене су еко радионице, такмичења а бундева је била и главна тема њихових цртежа. Трчкарали су по слами, завиривали у кућице и истраживали маштовито урађене декорације.

Видели смо и пробали неке сасвим необичне комбинације. Сок од бундеве са наранџом или са лимуном уз додатак ваниле. Затим витаминску бомбу са цвеклом и шаргарепом. Домаћи кечап од парадајза и бундеве. Карамелизовани лук са паприком или бундевом. Салата, пекмез, компот, колачи, мафини, ратлук, наравно све од звезде јесени и данашњег дана – бундеве. За ове пикантерије заслужни су били гости из Кикинде.

Било је на тезгама ракије од јагоде и бундеве. Сока од дрена, црне рибизле, шумске боровнице, цвекле, вишње, зове и разних воћних намаза из Руског Крстура. Ајвара, сока од парадајза, зачинске паприке и нанизаних љутих папричица. Меда, прополиса, укусних медењака и домаћег пелинковца са медом. Организатори су припремили слатке и слане специјалитете од бундеве а велики број излагача, произвођача здраве хране, газдинстава и удружења представили су своје производе.

Осим хране било је разног цвећа, нарочито се истичу раскошне јесење руже. Рукотворине, ткане крпаре, штрикане капе, украси, накит, грнчарија, дрвене играчке, лутке, папуче, декоративне шивене бундевице. Производи од лаванде, козметика, нема шта није било. Могли су се купити кафа и чај, пијуцкати уз неки колач или тарт и уз музику.

Ми који смо први пут дошли у Кулу пожелели смо да прођемо шеталиштем крај канала који се пресијавао на сунцу. Налази се у непосредној близини парка где се празник бундеве одиграо. Прелепи дрворед јесењих боја, ћаскање са пецарошима, ресторан и посластичарница на води савршени су за крај наше посете.

Текст и фотографије: Ивана В.