МУЗЕЈ ЧОКОЛАДЕ У СЕНТИ

Прво што приметите у центру Сенте је Градска кућа, најимпозантнија зградa и главно обележје града. У непосредној близини у Туристичкој организацији општине Сента можете добити све информације о бројним знаменитостима које вреди обићи. Оно што је нас у овој посети заинтересовало је Музеј чоколаде.

Музеј се налази на Главном тргу поред Градске куће и отворен је прошле године. Фирма која се бави занатском производњом чоколаде постоји више од 6 година, у овом локалу је од маја 2020. године а месец дана касније у сутерену је отворен музеј.

Посетиоци се могу упознати са историјатом производње и употребе чоколаде. Од прапочетака коришћења зрна какаоа од стране домородаца средње Америке, преко Астека који су веровали да је какао храна богова, да би касније постао средство плаћања. Какао у праху настаје 1828, прва чоколадна табла 1847. године и има огроман успех а прва млечна чоколада тридесетак година касније.

Овде се такође може научити понешто о састојцима и њиховој количини, зрно какаоа, шећер, млеко у праху. Објашњен је и процес производње од бербе плода какаовца, ферментације, сушења, транспорта, пржења, уситњавања, млевења све до обогаћивања, рафинирања, конширања и коначног темперирања и сипања у калуп.

У витринама се налазе старинске модле и разни алати за припрему чоколаде, омоти и кутије које су се некад користиле. Посебна атракција је сенћанска Градска кућа изливена од 85 килограма чоколаде.

У продајном делу локала сазнајемо шта све има у понуди и морамо рећи да није нимало лако одабрати. Ручно рађена чоколада произведена је у породичној мануфактури. Основа је квалитетна белгијска чоколада, може бити црна са 70%, млечна са 35% и бела са 28% какаоа. Додаци су одабране укусне семенке, домаће суво смрзнуто воће и ароматични зачини, све од најбољих произвођача. Поступак лиофилизације односно сушење замрзавањем омогућава да воће задржи свој пун укус, садржај витамина и свежину.

Сладокусци могу да изаберу своје омиљене комбинације укуса. Тамна, млечна или бела чоколада посуте су најразноврснијим додацима. Кандирана ружа или љубичица, Костарика кафа, бурбон ванила, чили, цимет, црвени бибер, босиљак, лаванда, шумско воће, орашасти плодови препоручљиво уз вино. Кандирано воће, шљива, вишња, јагода, наранџа, дуња, кајсија, боровница, јабука, рибизла, купина. Малина долази из Ариља. Уз то пистаћи, лешник, кикирики, пекан орах. А ту је и невероватна чоколада са јестивим златом.

Постоје и разни десерти и воће преливено чоколадом. Тренутно је у асортиману зимски сладолед са експандираним пиринчом и млечном чоколадом. Чули смо да је лети прелеп занатски сладолед на кугле који се сада може купити пакован у кутијама. Чоколаде се продају у прелепој амбалажи а има и на мерење.

Видели смо интересантне облике као кубанске чоко цигаре од млечне чоколаде преливене тамном чоколадом и посуто какао прахом. Има их и у виду сувенира за успомену на Сенту. Углавном ово је прави рај за сладокусце где осим уживања у омиљеним посластицама можете понешто и научити.

Текст и фотографије: Ивана В.