МИРОВИЋ: ДУЖНИ СМО ДА СЕ СЕЋАМО СВИХ ЖРТАВА КАКО БИ БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ ИМАЛЕ УЗОРЕ И КАКО НЕ БИ ЗАБОРАВИЛЕ ХЕРОЈСТВО БЕЗ ПРЕСЕДАНА У МОДЕРНОЈ ИСТОРИЈИ

Поводом Дана сећања на жртве НАТО агресије, председник Покрајинске владе Игор Мировић положио је данас венац на спомен-обележје жртвама бомбардовања из 1999. године у касарни „Југовићево“ у Новом Саду, поручивши да се данас сећамо наших великих и храбрих хероја који су своје животе дали за слободу и част отаџбине.

„На данашњи дан сећамо се најтужнијег белега НАТО агресије – страдања невине деце. Сигурно да ништа не можемо заборавити, али дечје жртве, којих није било мало, не можемо ни опростити ни заборавити“, рекао је председник Мировић.

Он је истакао да се данас, толико година после марта 1999. године, може рећи да смо бранећи своју земљу поступили како је једино било могуће—супротставили се агресији.

„Највећу захвалност дугујемо онима који су не питајући за цену, а цена су често били њихови животи, одмах ступили на дужност – на дужност одбране отаџбине. Данас се са пијететом сећамо наших хероја и кажемо да ћемо и у будућности, кад год буде затребало, као и они, као и наши велики узори, бранити и чувати нашу земљу. Нека је светло сећање на наше хероје, нека спомен на њих светли свакога дана, а нека потомцима буде част што имају узоре међу онима којих се данас сећамо“, рекао је Мировић.

Председник је истакао да се сећамо злочина и жртава и зарад будућих генерација, које из тога треба да извуку поуке како се брани отаџбина.

Министар одбране Небојша Стефановић рекао је да 24. март у нашој земљи неће више бити обичан дан.

„Он је симбол бола и нешто што се дубоко урезало у душу и срце сваког од нас. Проћи ће године и векови, али ово никада не сме да се заборави – свако име и презиме, свако невино дете, срушени мостови, породилишта и школе. Тих 78 дана пакленог пролећа 1999. године потврдило је нераскидиву везу наше војске и нашег народа“, навео је министар Стефановић.

„Двадесет три године после тог злочина над нашом земљом, никад није јаснија и гласнија прича о томе шта смо као народ и држава претпрели. Зато немамо право да не говоримо о свим јунацима који су се борили за нашу отаџбину. Нек се чује од сада па довека и прича о херојима са Кошара и Паштрика и широм Косова и Метохије, и у целој нашој земљи, о храбрим чуварима нашег неба, који су положили своје животе да бисмо данас ми живели слободно“, изјавио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Догађају су присуствовали и представници Војске Србије, организација и институција, као и чланови породица погинулих официра, подофицира и војника.