САЈАМ АУТОМОБИЛЧИЋА НА ПЛАТОУ СПЕНСА

У суботу, 25. јуна на платоу испред новосадског СПЕНС-а од 11 до 20 сати одржан је пети Сајам аутомобилчића. Организатор манифестације је Савез возача Новог Сада уз подршку Савеза возача Војводине. Сајам су подржали Град Нови Сад, Градска управа за привреду, Градска управа за саобраћај – савет за безбедност саобраћаја, као и ЈКП „Паркинг сервис“.

Окупили су се љубитељи аутомобилчића свих узраста, из земље и региона. Време је било променљиво али то није умањило доживљај, јер су кућице односно изложбени штандови могли да се затворе за време кише. Сајам афирмише колекционарство а поред тога садржи и едукативну радионицу о безбедности у саобраћају, пре свега за младе. У програму је и полигон за трке аутомобила на даљинско управљање, квизови, наградне игре и музички програм.

У разговору са излагачима сазнајемо да вредност аутомобилчића зависи од тражености модела, од тога да ли се још увек производи, колико је стар, у каквом је стању. Највреднији су они модели који се више не праве него се могу наћи само код колекционара и достижу цену од 400, 500 еура.

Поједини саговорници сакупљају само одређен модел, у свим бојама у којима је произведен. Свако има своје афинитете. Неки учесници продају аутомобилчиће, неки мењају, или су овде да разгледају и друже се са осталим колекционарима. Помоћу група на фејсбуку се договарају и сазнају за овакве догађаје и окупљања.

На платоу се за ову прилику налазило и пар старих модела аутомобила марке мерцедес. Било је више награда али свакако највреднија су два бицикла које је поклонио ЈКП „Паркинг сервис“ који свих ових 5 година подржава сајам. Најављен је и следећи догађај овог типа који ће бити одржан у оквиру Ауто мото берзе од 16. до 18. септембра на Новосадском сајму.

Текст и фотографије: Ивана В.