МИРОВИЋ: ПРИВРЕДНИЦИМА ЗА КУПОВИНУ НОВЕ ОПРЕМЕ 239 МИЛИОНА ДИНАРА

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас уговоре о додели бесповратних средстава за куповину нове опреме представницима 43 привредна друштва, за шта је из покрајинског буџета издвојено 239 милиона динара.

„Заједно са овим предузећима инвестираћемо укупно 650 милиона динара у набавку нове опреме. Желимо да подржимо домаће предузетнике и да на тај начин очувамо укупну екомонију наше земље“, изјавио је председник Покрајинске владе.

Према Мировићевим речима, трећина компанија којима су средства одобрена налази се у општинама из треће категорије развијености – Алибунар, Тител, Чока, Бела Црква, Ириг, Ковин, Оџаци, Жабаљ, Бач и Мали Иђош.

Председник је додао да је од оснивања Буџетског фонда за спровођење мера развојне економске политике АП Војводине 2017. године, расписано укупно девет конкурса – пет за набавку нове опреме, чиме је за 146 предузећа додељено 790 милиона динара, и четири конкурса за отварање нових радних места, за шта је опредељено 800 милиона динара за 61 предузеће.

„Покрајинска влада је по овим основама – за куповину опреме и отварање радних места – издвојила милијарду и 590 милиона динара, а са учешћем компанија уложено је укупно 4,2 милијарде динара. Предузетници су основна развојна полуга и носиоци привреде Војводине и стога ћемо наставити са подршком овом сектору“, навео је председник Мировић.

Када је реч о привредним кретањима, према Мировићевим речима, у првих шест месеци ове године у области индустријске производње у односу на исти период прошле године забележен је раст од 3,3 процента на нивоу Србије, док је у Војводини раст износио 7,4 процента.

Како је истакао председник Мировић, на нивоу Војводине забележени су охрабрујући подаци и у секторима грађевинарства, туризма, угоститељства и трговине.

Председник је нагласио да посебно охрабрује податак да је у другом кварталу 2022. године у Војводини запослено 4.728 лица више у односу на исти период прошле године.

„Од 2016. године када сам именован за председника Покрајинске владе, у Војводини је било 165.000 незапослених на евиденцији Националне службе за запошљавање, а данас се, први пут од 1987. године, приближавамо броју мањем од 90.000 незапослених, и на то сам веома поносан“, казао је председник Мировић.

Догађају су присуствовали и директор Развојне агенције Војводине Дарко Буљешевић и председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.