БЕРБАНСКИ ДАНИ НА ПАЛИЋУ

Протеклог викенда на Палићу су по 32. пут одржани Бербански дани. Ова традиционална манифестација прославља бербу грожђа и свих плодова јесени. Богат програм је трајао у суботу и недељу 10. и 11. септембра на Великој тераси и у Великом парку.

На отвореним терасама изложено је воће и поврће, ручни радови. Нама су за око запале предивне слике и сувенири од сламе из Таванкута. Рађене спретно и стрпљиво од биљака које су прво одгајили а затим осушили и припремили. Разне врсте дају различиту боју, од розикасте до златне. Затим грнчарија, крпаре и ткане мараме, торбице и блузе.

Програм је оба дана трајао од 10 до 20 часова. На Великој тераси налази се бина и клупе за публику, наткривено је и пригодно за променљиво време. Наступили су дечји хор „Искончићи“ из Суботице, музички ансамбл „Златна фрула“, КУД „Александрово“, тамбураши Уметнички центар „Mendicus“ и многи други. За најмлађе је био организован занимљив програм, представе и радионице, наступи плесних школа, аниматори, луна парк, Бербанске дечје игре. Деца су могла јахати поније удружења Кинчем из Апатина, и разгледати животиње у малом зоо врту.

Парк је заблистао у пуном сјају раскошне јесени. На шеталиштима су биле тезге на којима су посетиоци могли дегустирати и купити вино, ширу, ракију, мед, сир, месне деликатесе. Продајна изложба цвећа красила је стазе. Украшени венци белог лука, тиквице, лаванда, зачини, џемови, ајвар. Могло се свашта презалогајити: лангош, пљескавице, кувани кукуруз, сладолед, разни колачи, слаткиши. Укратко – нема чега није било. Заиста сјајан дочек јесени и пригодан тренутак да се посети ово прелепо језеро.

Текст и фотографије: Ивана В.