26. СЕПТЕМБАР ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА НОВИНСКО ИЗДАВАЧКА УСТАНОВА ,МАКЕДОНСКИ ИНФОРМАТИВНИ И ИЗДАВАЧКИ ЦЕНТАР“ ОБЕЛЕЖАВА 26. СЕПТЕМБАР ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Новинско издавачка установа ,македонски информативни и издавачки центар“ обележава 26. септембар европски дан језика. Савет Европе и Европска комисија прогласили су 26. септембар европским даном језика са жељом јачања свести о разноликости језика у Европи, због промоције културне и језичке разноликости, али и подстицања на учење страних језика. На тај дан се слави језичка разноликост континента са више од 200 европских језика, 24 службена језика ЕУ и три писма. Уз то, у Европи се говори око 60 регионалних и мањинских језика.

Ми у Новинско издавачкој установи ,македонски информативни и издавачки центар“ сматрамо да је подстицање људи свих узраста на учење страних језика веомка корисно. Знањем језика олакшава се повезивање са другима, руше се културни стереотипи, олакшава се проналажење посла. Свако заслужује прилику да се окористи културним и економским предностима које знање језика може да донесе. Учење језика помаже развоју толеранције и разумевања међу људима који припадају различитим језичким и културним срединама.

Такође подсећамо да се Европским даном језика жели упозорити и заштитити мање раширени језици и подстакнути на њихово учење. Заштита угрожених регионалних и мањинских језика уведена је у два документа Савета Европе: Европску повељу о регионалним и мањинским језицима и Оквирну конвенцију о заштити националних мањина. Са својом језичком политиком Европска комисија промовише вишејезичност и залаже се за то да сваки држављанин ЕУ поред матерњег зна још бар два страна језика.

Новинско издавачка установа ,Македонски информативни и издавачки центар“ у циљу обележавања овог значајног датума ће дана 26.09.2022.године у периоду од 09,00 до 14,00 у центру Панчева, Новог Сада и Београда на више пунктова бесплатно делити своја издања на Српском и Македонском језику. Знање је једина сигурна инвестиција у успешну будућност, а ми се увек трудимо да остваримо проактиван приступ, тако да ће такође сви заинтересовани који нам се обрате до 26.09.2022.године на мејл niu.miic43@gmail.com , на поклон добити бесплатно чланство на годину дана у клубу читалаца наше установе, као и нека од наших издања.