УЧЕСНИЦИ ПРОЈЕКТА ЕРАЗМУС + У ГРАДСКОЈ КУЋИ

Ученици и наставници из Француске, Италије, Шпаније и Белгије, њих 36 бораве у седмодневној посети Новом Саду као учесници пројекта из програма Еразмус +. Њихов домаћин је ОШ „Коста Трифковић“ која, од пре две године, има статус акредитоване Еразмус + школе и као партнерска школа учествује у пројекту кратких размена ученика.

Актуелни пројекат под називом „СолАртс“, новосадска школа реализује заједно са школама из белгијског града Кортријка, француског Монтарноа, италијанског Монкалијерија и шпанског Денијеа. Главна тема је астрономија, а кроз ову област популаризују се математика и техничке науке. Учеснике пројекта је у Градској кући примила чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић и пожелела им добродошлицу у Нови Сад.

– Драго ми је што је баш новосадска школа домаћин овог сусрета и што учествују у размени која се одвија на бази реципроцитета тако да су и наши ђаци имали прилику да оду у иностранство и виде како живе њихови вршњаци. Овакве размене пружају јединствену прилику деци да се баве бројним темама, где се ствара атмосфера разумевања и поштовања међу различитим културама- изјавила је Дина Вучинић и пожелела гостима да из Новог Сада понесу лепе утиске и нова пријатељства.

Пројекат предвиђа и пет кратких размена група ученика, у оквиру којих су новосадски ученици прошле године боравили у Шпанији и Италији. Према речима координаторке пројекта Иване Инић на овај начин  више од 120 ученика из пет школа које учествују у пројекту боравиће у иностранству код својих вршњака.

-Већ од тренутка када су школе у Србији добиле могућност да учествују у Еразмус + програму , наша школа је препознала добробити које од тога могу имати ученици и наставници. До сада смо спровели три Е+ пројекта, а реализација још три је у току  – истакла је Ивана Инић и додала – Поред тога добили смо статус акредитоване Еразмус + школе што у наредном периоду отвара велике могућности за стручно усавршавање наших наставника у иностранству. Основна школа „Коста Трифковић“ препозната је као једна од најуспешнијих школа у реализацији оваквих пројеката у Србији.