СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ ОБЕЛЕЖЕНЕ 104 ГОДИНЕ ОД ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ КРАЉЕВИНИ СРБИЈИ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се вечерас на свечаној академији у Српском народном позоришту поводом 104. годишњице одржавања Велике народне скупштине и одлуке о присаједињењу Војводине Краљевини Србији, истакавши да данас обележавамо празник Срба у Војводини и један од најважнијих датума за цео српски народ.

„Велика народна скупштина јесте била велики историјски, а за простор на коме живимо епохални догађај – и прича о великим људима, дораслим тежини изазова са којима их је историја суочила и способним да у правом тренутку донесу и спроведу праве одлуке. Време је недвосмислено потврдило исправност њихове историјске одлуке – одлуке о присаједињењу војвођанских области Краљевини Србији“, изјавио је председник Мировић подсетивши на то да је међу посланицима Велике народне скупштине први пут у историји овог дела Европе било и седам жена.

Неправедно би било, према речима Мировића, не поменути и њихове велике претходнике којима борба за ослобођење и уједињење није била само смисао политичког и националног ангажмана, већ и самог живота.

„Од патријарха Јосифа Рајачића и генерала Ђорђа Стратимировића, који су 1848. године стварали и бранили Српску Војводину, Ђорђа Натошевића, Јована Јовановића Змаја и Лазе Костића, који су, не само стихом већ и активним учешћем у политичком животу чували лучу Српске Војводине и када ње формално није било, до највећег међу свима њима – Светозара Милетића, који је и данас симбол свега најузвишенијег што може да се сажме у једном човеку“, истакао је Мировић.

Према председниковим речима, све тежње и сви снови тих великана, баш као и све тежње и снови њихових претходника и њихових наследника, били су сажети у само један сан – сан о коначном ослобођењу и уједињењу са својом матицом.

„Данас, 104 године после присаједињења Србији, Војводина је место економског просперитета и складног и међусобним поштовањем и уважавањем прожетог заједничког живота и Срба и Мађара, и Буњеваца и Словака, и Русина и Хрвата, и Румуна и припадника свих других нација које вековима у њој живе и које, градећи и чувајући њу, граде и чувају и саме себе. Наши велики заједнички преци оставили су нам завет о Војводини заједништва, које морамо сачувати и градити и у времену пред нама. На правом смо путу да – и због њих и због нас, али највише због генерација које ће тек доћи – нашу Војводину и нашу државу Србију учинимо још успешнијом и још просперитетнијом“, нагласио је Мировић.

На свечаној академији председник Мировић уручио је овогодишњим добитницима покрајинска признања која се додељују у АП Војводини у областима привреде, културе, образовања, спорта и равноправности полова, док ће највише признање АП Војводине – Награда „Михајло Пупин“ – оперском певачу Жељку Лучићу бити уручена накнадно.