ПЕСНИКУ АНДРИЈИ РАДУЛОВИЋУ ДОДЕЉЕНА КЊИЖЕВНА НАГРАДА „НЕБОЈША ДЕВЕТАК“ НА СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ ДАНА БИБЛИОТЕКЕ „ДАНИЛО КИШ“ У ВРБАСУ

Библиотека „Данило Киш“  у Врбасу обележила је данас 22. фебруар – Дан установе и дан када је рођен велики књижевник чије име носи тридесет две године.Том приликом, традиционално је додељена књижевна награда „Небојша Деветак“, за најбољи прилог у књижевном часопису „Траг“ и награде читаоцима.

Жири у саставу Саша Радојчић, председник, Ђорђо Сладоје и Бранислав Зубовић донео је одлуку да се ове године награда додели песнику Андрији Радуловићу, за поезију објављену у двоброју 67–68.

Андрија Радуловић (1970), истакнути песник, аутор је дванаест књига поезије и две антологије. Његова поезија преведена је на двадесет седам језика и заступљена у низу домаћих и страних избора, атласа и антологија поезије. За своје песништво добио је више награда: „Марко Миљанов“, „Радоје Домановић“, „Печат вароши сремскокарловачке“, „Kочићево перо“, „Симо Матавуљ“, „Балканика“ (Румунија), „Носиде“ (Унеско, Италија), „Борис Kорнилов“ (Санкт Петербург, Русија), Грамата Литерарног музеја Бугарске (Софија), „Божидар Вуковић Подгоричанин“.

Радуловић је члан редакције београдских „Kњижевних новина“ и један је од оснивача Kњижевног друштва „Његош“. Живи у Подгорици.

Часопис „Траг“ један је од најистакнутијих у српској књижевној периодици, са прозом, поезијом, есејима, књижевним критикама и преводима више стотина аутора. Библиотека у Врбасу издаје га у континуитету од 2005. године.

У спомен на песника Небојшу Деветака и у част добитника награде песника Андрије Радуловића стихове су казивали песници Мирослав Алексић и Благоје Баковић. Песник Игор Мировић овом приликом казивао је песме из своје четврте књиге поезије „Светло у светионику“.