ДЕЦА И ОДРАСЛИ ПЕШАЧИЛИ ЗАПАДНИМ СРЕМОМ

У недељу,12. марта 2023, организовано је равничарење за децу и одрасле по западним пределима Фрушке горе и посета манастирима Петковица и Кувеждин. Равничарска акција је била у сећање на Јаниса Јанулиса, грчког сељака са острва Крф и српског добротвора за време Великог рата 19141918. Организатор је била Планинарскоисторијска секција удружења добровољаца 19121918, њихових потомака и поштовалаца „Обилић 19121918“ Нови Сад. Они који су то желели, присуствовали су литургији у манастиру Петковица. На литургији је било и два аутобуса путника из Семберије.

Деца и одрасли су по прелепом сунчаном дану лагано прошетали стазом Манастир Петковица – Језеро – Поток Ремета – Рамбошевац – Манастир Кувеждин – Кувеждин Прњавор – Јарошки поток – Село Дивош – Виноград –Манастир Петковица (око 8 км

У оквиру шетње одржан је краћи историјски час на ову тему. Наиме, на јединој њиви Јаниса Јанулиса из села Агиос Матеос на Крфу подигнут је логор Дринске дивизије, где су се од исцрпљености опорављали српски ратници који су преживели голготу Албаније. Смрт је ипак ту, на Крфу, сустигла многе изнемогле ратнике и на Јанулисовој њиви сахрањено је 560 бораца Дринске дивизије. Јанис Јанулис и његови потомци никада више нису обрађивали земљу у којој су почивали српски војници, иако су остаци есхумирани на Видо и Зејтинлик. На имању Јаниса Јанулиса у хладу маслињака, 1916. преживели су подигли споменик својим преминулим саборцима, војницима и старешинама Дринске дивизије, који и данас постоји.

На стази су прочитане и информације о посећеним манастирима.

На југозападном делу Фрушке горе у тихој удолини уз поток Ремета, налази се манастир Петковица са храмом Свете Петке. По предању, овај манастир је подигла Јелена Штиљановић, удовица последњег српског деспота Стефана Штиљановића, у XVI веку. У њему је честица моштију Св. Петке. Споменик је културе од изузетног значаја.

На југозападном делу Фрушке горе, налази се манастир Кувеждин. Манастир је имао богату ризницу и велике земљопоседе. Према предањима, манастир је у XVI веку основао последњи српски деспот Стефан Штиљановић. Химна Светом Сави, написана је између 18131815. године у манастиру Кувеждин. Једини је манастир у Србији посвећен првом српском Архиепископу.

Дивош: Ово село је изграђено изнад потока Јарош. Налази се на јужној подгорини Фрушке горе. Село постоји од прве половине XVIII века. У Дивошу има око 1700 житеља.

Кувеждин Прњавор: Испод манастира Кувеждин, у долини потока Јарош сместило се некадашње село Кувеждин. Чинило га је два реда кућа саграђених дуж пута за манастир. Ширењем тог бившег прњаворског насеља, изградњом нових кућа, Кувеждин Прњавор се спојио са селом Дивош. Пешачење је завршено након 15 часова. За будуће едукативно-планинарске шетње за све генерације, грађани могу да запрате страницу Удружења „Обилић”.

Текст и фото: В. Раонић;