„СРБОБРАНСКА БРАЗДА“ – СКУП НАЈБОЉИХ ОРАЧА

На пољима АД „Пионир“, дугогодишњег партнера или, боље речено, пријатеља манифестације, одржана је XXIV „Србобранска бразда“, традиционално такмичење орача. Један од примарних услова доброг и успешног ратарења – орање, одувек је тема и посао у којем се, и кад нема такмичења, надмећу сви ратари; ко ће боље, ко ће брже, ко ће прецизније и уредније узорати плодну црницу? Баш зато, једино и право место да се реше дилеме, покажу и докажу најбољи и највештији у целој Војводини, већ више од две деценије је „Србобранска бразда“, такмичење у орању, најпрепознатљивија манифестација ове врсте код нас. Када стручна комисија по строгим правилима у атару Србобрана оцени најбоље, онда нема дилеме – зна се ко је најбољи орач између два августа и коме нико не може да пронађе замерке у раду!

Кад смо већ код надметања, нека се одмах знају најбољи!

Лака А категорија – једнобраздни и двобраздни плугови
1. Богдан Бикић
2. Јован Гложански
3. Брано Ковачевић
Средња Б категорија – тробраздни плугови
1. Ђорђе Дињашки
2. Ранислав Станков
3. Саша Атанасковић
Тешка Ц категорија – четворобраздни, вишебраздни и плугови обртачи
1. Александар Белић
2. Золтан Маг
3. Золтан Чех

Награде за најбоље ораче, у све три такмичарске категорије, износиле су: 25.000 динара за освојено прво место, 20.000 динара за друго и 15.000 за треће место. Такође, освајачи првих места добили су и ваучере у вредности од по 500 евра, које је донирала фирма „Terra littera“.
Најстарији такмичар – Тибор Хулала, 68 година – награда летовање у „Плавој обали“, Сутоморе

Најмлађи такмичар – Јован Гложански, 11 година – награда летовање у „Плавој обали“, Сутоморе

Такмичарка – Јелена Маџарев – награда летовање у „Плавој обали“, Сутоморе

Такмичар из најудаљеијег места – Михајло Пајић из Новог Бечеја – робна награда

Такмичар са најопремљенијим трактором – Дејан Савчић – робна награда

Организатор „Србобранске бразде“ је Месна заједница Србобран, уз подршку Општине Србобран, бројних спонозора, Дома културе Србобран који је био задужен за културно-уметнички програм, али и бројних вредних организација и појединица који несебично својим анганжманом чине да манифестација буде већа, садржајнија и боља. Такву су из године у годину „Плави круг“, „Бисер“, „Наша прича“ и бројни други. 

„И ове године на нашој, традиционалној ‘Србобранској бразди’ окупили смо пуно такмичара, мајстора орања који ову земљу и ове њиве познају у душу. За њих смо, као и сваке године, припремили стандардни такмичарски програм, прилику да покажу све вештине и знања којим располажу, али је ова ‘Србобранска бразда’ свој фокус ставила на децу. Иако знамо да су и они већ добро упућени, наша жеља била је да им још јасније покажемо где расту, да их изведемо у поља, да осете шта нашој заједници значи плодна земља, како је чувамо, како радимо и како нам она узвраћа. Све то треба да науче у својим породицама, у школи, кроз игру, кроз овакве манифестације, као што је то данас било. Они ће у будућности бити наша снага и нека знају где расту и чему припадају. Пољопривреда је наша најзначајнија привредна грана и стога је веома важно да одржимо традицију и новим нараштајима прикажемо како се у пољу радило некада, али и да пратимо и на време усвајамо све нове и модерне принципе ратарења и из године у годину постижемо све боље резултате, јер је управо пољопривреда темељ развоја Србобрана, Турије и Надаља. ‘Србобранска бразда’ прилика је и за размену искустава и знања, за презентацију нових машина, препарата и семенске робе, и захвални смо бројним компанијама и произвођачима који нашу менифестацију користе за успостављање контаката са пољопривредницима, на обострану корист и задовољство. Месна заједница Србобран и ове године била је одличан организатор и домаћин, ми као локална самоуправа увек смо ту да помогнемо и подржимо добре идеје и пројекте, а вредан и сложан рад увек донесе добар резултат – то из године у годину доказују и ‘Србобранска бразда’ и наши резултати у пољопривреди“, истакао је након отварања манифестације Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

Ове године било је и новина; по први пут организовано је такмичење у кувању котлића и одмах се укључила чак 31 екипа. Организатор је за све обезбедио оно најважније – месо, а рецепти су били појединачни и тајни.

Победници такмичења у кувању котлића:
1. Нине Брада – кувар Данијел Шебек
2. Вашариште
3. ресторан „Пролеће“

Извор: Општина Србобран