У ТОКУ СУ ДАНИ СЕЋАЊА НА ПАТРИЈАРХА ЛУКИЈАНА БОГДАНОВИЋА

У Будимпешти је отворена изложба икона ауторке Сање Драгутиновић Коматина, под насловом „Видљиво и невидљиво“, којом је започела вишедневна манифестација Дани сећања на патријарха Лукијана Богдановића, у организацији Епархије будимске.

Госте и посетиоце у Галерији „Круг“, у којој је изложба постављена, поздравио је у име домаћина Милан Ђурић, а о стваралаштву београдске уметнице говорио је др Оливер Томић, историчар уметности, византолог и члан Комисије за подизање и украшавање храмова Српске православне цркве.

Поред бројних посетилаца, отварању изложбе присуствовали су и свештеници Епархије будимске и представници амбасаде Србије у Будимпешти. Овом изложбом је, иначе, почела четворедневна манифестација под називом „Дани сећања на патријарха Лукијана Богдановића“, поводом 110 година од његове смрти.

Програмом ове манифестације предвиђено је и стручно вођење др Оливера Томића кроз изложбу икона, затом Света архијерејска литургија и помен патријарху Богдановићу у Саборној цркви у Сентандреји и промоција књиге Милана Дујмова „Парохије Карловачке митрополије“ у свечаној сали Текелијанума.

Извор: снновине