На платоу новосадског тржног центра Променада у периоду од 24. октобра до 3. новембра одржава се Фестивал националних кухиња „Taste of Planet“. У сарадњи са амбасадама и страним представништвима, посетиоци ће моћи да се упознају са укусима, обичајима и туристичким понудама преко двадесет земаља. Фестивал организује компанија Color Media Communications Publishing уз институционалну подршку Града Новог Сада и ТЦ Променада.
У току преподнева од 10 до 15 часова, сваки дан свира национална музика друге земље. Након тога следе говори амбасадора, представника амбасада и националних савета, који ће нам представити разноврсне укусе, затим богат културно-уметнички програм и бесплатна дегустација специјалитета те земље.
Током 11 фестивалских дана, у дрвеним кућицама на платоу Променаде посетиоци ће имати прилику да пробају гурманлуке из целог света, као и традиционална јела Војводине. Манифестацију је у четвртак у 17 часова званично отворио амбасадор Исламске Републике Пакистан Њ.Е. Али Хаидер Алтаф, а кувари амбасаде послужили су национални специјалитет, пилећи и веге пакарос. У петак, су се представиле националне кухиње чак две земље, Република Кореја у 15 часова и Кипар у 17 часова.
Трећег дана фестивала, у суботу, 26. октобра од 15 часова одржана је презентација националне кухиње Јерменије. На уводном представљању сазнали смо понешто о специфичностима јерменске хране која има оригиналан и зачињен укус. Бибер, тимијан, естрагон, мајчина душица, кумин, нана, као и разно поврће и бели лук који се користе као зачини. Процењено је да за припремање хране јерменски кулинарски стручњаци користе око триста врста дивљих трава и цвећа као зачине, па чак и као главна јела. Разлог за то може бити повољна клима и разноврсност флоре која снабдева оријенталне кухиње разним мирисним биљкама.
Јерменско кулинарство широко користи говедину и овчетину, а свињетина се ретко користи. Јерменија је позната и по рибљим специјалитетима, а риба је кувана, пржена у уљу, на ражњу, на угљу, посута зачинима. Хлеб заузима посебно место у исхрани, лаваш је танак и пљоснат хлеб без квасца и неопходан украс празника. Чак и сада лаваш се пече у древним глиненим пећима укопаним у земљу. Поред хлеба, и сир је обавезан на сваком столу Јерменије.
Након уводног представљања, присутнима се обратио шеф Београдске канцеларије Амбасаде Јерменије, господин Хајк Хемчјан. Захвалио је организаторима на позиву и изјавио да је част бити на овом догађају. Ове године, када се слави тридесетогодишњица дипломатских односа Јерменије и Србије, такође је отворена дипломатска канцеларија Амбасаде Јерменије у Београду. Позвао је посетиоце да пробају неке од специјалитета јерменске националне кухиње. Уживали смо у сланим деликатесима са месом и поврћем, слаткишима од чоколаде, бадема, сувог воћа, а све уз чувени јерменски коњак Арарат.
Текст и фотографије: Ивана В.