ПОТПРЕДСЕДНИК МИЛИЋЕВИЋ У РАДНОЈ ПОСЕТИ СЛОВЕНИЈИ

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић посетио је данас у Љубљани 31. међународни сајам туризма „Alpe Adria Tourism and Leisure Show“, где је у разговору са словеначким министром за привредни развој и технологију Здравком Почивалшеком оцењено да одлични свеукупни односи Србије и Словеније дају основу за добру привредну сарадњу.

„Привредна сарадња Србије и Словеније расте из године у годину, а данас смо заједнички оценили да желимо да је унапредимо, посебно у области туризма, пољопривреде, прехрамбене индустрије“, казао је Милићевић и додао да војвођанска привреда даје значајан допринос тој сарадњи. 

Потпредседник је још казао да је Србију у првих десет месеци прошле године посетило близу 85.000 словеначких туриста.

„Желимо да тај број буде све већи, да остваримо већи приход од туризма. Зато туристички потенцијал Србије и Војводине представљамо на сајму у Љубљани, а истовремено, овде тражимо и простор за интензивнију сарадњу у другим областима“, нагласио је Милићевић.

Министар Почивалшек је изразио уверење да ће добра политичка сарадња довести до тога да се туристичка размена повећа, али и да се надогради добра привредна сарадња. Он је казао да је интерес Словеније да и даље буде атрактивна дестинација за госте из Србије и Војводине.

„Такође сам убеђен да ће, ако Србија и Војводина повећају промоцију својих туристичких потенцијала, Словенци исто у већем броју ићи у Србију“, рекао је Почивалшек и додао да Словенци воле оно што Србија има у изобиљу, а то су природа, добра храна, гостољубивост, културно-историјски споменици.

Током радне посете Словенији потпредседник Милићевић састао се данас и са градоначелником Љубљане Зораном Јанковићем.

Милићевић и Јанковић су оценили да је данашњи сусрет био добра прилика за унапређење укупно добрих односа Србије и АП Војводине са Словенијом, као и за квалитетну размену искустава, посебно у области заштите животне средине, будући да је Љубљана 2016. понела титулу „Зелене престонице Европе“, као и у области туризма.

„Тим који је на челу Љубљане презентовао нам је искуства и активности у достизању високих еколошких стандарда, који су том граду донели титулу „Зелене престонице Европе“, као и активности које су допринеле томе да га учине једним од комунално најуређенијих градова. То су све позитивни примери које ми желимо да применимо у даљем развоју Новог Сада, АП Војводине и Србије“, казао је Милићевић.

Градоначелник Јанковић изразио је задовољство због посете делегације АП Војводине, уз оцену да је сарадња Србије и Словеније добра на свим нивоима. Он је додао да је приметан пораст српских улагања у Словенији, али да постоји простор за интензивније инвестирање, на чему ће се заједнички радити.

Јанковић је казао да границе између српских и словеначких грађана не постоје и изразио уверење да ће Србија брзим корацима ићи према ЕУ, што ће отворити границе и за још боље привредно повезивање наших држава.

Сајам је окупио више од 300 излагача из преко 20 земаља, а акценат је на зеленом и активном туризму у Словенији и шире. Из наше покрајине представили су се: Нови Сад, Суботица, Сомбор, Шид, Стара Пазова, Ириг, Нови Бечеј, Вршац, Бачка Паланка, Жабаљ, као и Привредна комора Војводине, Новосадски сајам и кластер „Делиблатска пешчара“. Понуда на сајму је фокусирана на туристе који преферирају активни одмор, шетање, планинарење, бициклизам, адреналинске спортове и слично.