ОТВОРЕН НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКИ ПАРК У НОВОМ САДУ

Данас је у Новом Саду отворен новоизграђени Научно-технолошки парк, намењен Факултету техничких наука, заједнички пројекат Владе Републике Србије и Покрајинске владе уз подршку Града Новог Сада и ФТН-а, вредан 26 милиона евра.

„Захваљујући испуњеном обећању на полагању камена темељца у октобру 2016. године, данас имамо новоизграђени објекат укупне површине 30.000 квадратних метара, у којем ће већ од данас, на 10.000 квадрата, 3.000 студената и 400 професора, доцената и асистената Факултета техничких наука имати најсавременије услове за рад“, казао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Средином године део Научно-технолошког парка биће изнајмљен стартап и ИТ компанијама. Реч је о паметној и зеленој згради, која ће имати вишеструки значај, пре свега у домену повезивања науке и привреде, у области информационих технологија и стартап пројеката.

„Поносан сам јер је Покрајинска влада један од кључних носилаца изградње овог објекта. Ово је велики дан за АП Војводину и Србију, јер смо данас поставили још један темељни стуб развоја образовног и научног рада у области информационих технологија. Ово је велики дан и за још бржи раст Универзитета у Новом Саду, као једног од најпросперитетнијих универзитета у овом делу Европе, који има огроман развојни значај за цело наше друштво“, истакао је председник Мировић.

Према Мировићевим речима, ово је само једна од заједничких инвестиција које су реализоване захваљујући принципу окупљања око пројеката, који је постављен као приоритет у раду Покрајинске владе.

„Водећи се тим принципом, данас у АП Војводини имамо реализоване важне инвестиције – изградили смо и нову зграду РТВ-а, и Завод за хитну медицинску помоћ у Новом Саду, и Жежељев мост, као и друге пројекте широм АП Војводине“, истакао је председник Мировић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић казала је овом приликом да Србија до 2014. није имала ни један једини научно-технолошки парк, а да ће до краја мандата ове Владе имати четири таква парка и целу мрежу стартап центара.

„Ово је посебан дан, остварење једног сна који смо сви заједно сањали. Ставили смо пред себе трансформацију целог друштва и данас имамо и суштински конкретно бољу будућност за генерације које долазе. Данас имамо победничку Србију. Имамо инфраструктуру за другачију будућност, и следећој Влади оставићемо све предуслове за то“, изјавила је Брнабићева.

Отварању Научно-технолошког парка присуствовали су и министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, чланови Покрајинске владе и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Фото: Марија Ердељи