Годишња конференција за новинаре Управе царина Србије, на којој су представљени резултати рада царинске службе у претходној години и планови за наредну, одржана је 6. фебруара 2020. године у царинарници Ниш.  

Директор Управе царина Милош Томић је отварајући скуп изразио задовољство што је царинска служба окончала још један пословни циклус постигавши изванредне резултате и још једном превазишла сопствени рекорд у наплати дажбина.

“Ако се упореди наплата прихода 2013. и 2019. године види се да повећање износи – невероватних 83,44%. Подаци о резултатима наплате дажбина говоре да царинска служба из године у годину пуни готово половину државног буџета. Тако је у 2019. за буџет наплаћено 653 милијарде динара (5,5 милијарди евра). Не треба заборавити да то значи да је наплаћено 565 милиона евра више него 2018. Ефикасном наплатом царинска служба је и ове године обезбедила чак 51% средстава којим располаже државни буџет“, истакао је Томић.  

Значајно питање је и шта се предузима како би царина модернизовала своје пословање и побољшала сервис који пружа привреди, на шта је помоћник директора у Сектору за царинске поступке Смиљана Ковачевић појаснила да све што је до сада урађено већ даје опипљиве резултате, а да ће се највећи помак осетити након увођења концепта е-царине.

“У наредних неколико година потпуно ћемо аутоматизовати царинско пословање, што значи да ће се сви поступци одвијати електронским путем. То ће сигурно привући нове инвеститоре, јер сви прижељкују да  пословање буде што предвидљивије, да се одвија брже и лакше. Оно на чему интензивно радимо је да  папирна документација што пре постане део прошлости“, нагласила је Ковачевић.    

Саша Миленковић, управник царинарнице Ниш, је истакао да се у тој царинарници бележи перманентни раст наплате прихода и похвалио запослене који су, како је рекао, остварили завидне резулате у последњих неколико година.

“Изражено у бројкама, у односу на 2013. тај раст износи невероватних 362%. Не бисмо могли да остваримо такав резултат да не примењујемо менаџерски приступ у пословању који је карактеристичан за Управу царина последњих година. У сталном смо контакту са компанијама на нашем подручју, ослушкујемо шта им је потребно и на основу тога унапређујемо сервисе које им царинска служба пружа. Тако смо прошле године формирали нови царински реферат због тога што је то била реална потреба фабрике Филип Морис која послује у нашем граду“.

Као доказ да је сарадња са привредом генератор успеха потврдили су и представници компаније Филип Морис, једног од наших највећих извозника, захваљујући чијем пословању се у државни буџет годишње слије импозантна сума од око 45 милијарди динара. Они су потврдили да свако унапређење сарадње са државним сектором компанијама смањује трошкове пословања и доприноси већој конкуретности, истовремено утичући на раст бруто националног дохотка и животног стандарда свих грађана Србије, закључено је на конференцији.