ПОЧЕЛИ ЗИМСКИ ДАНИ КУЛТУРЕ, КУЛИНАРСТВА И СТАРИХ ЗАНАТА У РУМЕНКИ

Заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић отворио је данас у Руменки фестивалску манифестацију „Зимски дани културе, кулинарства и старих заната“, у оквиру које се ове године организује и 17. по реду „Руменачка пихтијада“. Трећу по реду манифестацију којом се слави гастрономија, култура и културно наслеђе народа који живи у Руменки организују Културни центар ”Руменка“, Месна заједница Руменка, удружење грађана „Чувари традиције и народног блага“ и удружење „Руменачка пихтија 2003“.

 

– Већ седамнаест година Руменчани организују Пихтијаду и тако славе јело које је већ увелико бренд овог краја. Последње три године, она је прерасла у Фестивал који промовише културну различитост, као и различитост гастрономије, традиције и обичаја. Те вредности су уткане у историју, као и у садашњост свих житеља овог места, део су њиховог идентитета и зато Град Нови Сад препознаје њен значај и континуирано је подржава  – изјавио је Срђан Кружевић.

 

Манифестација „Зимски дани културе, кулинарства и старих заната“  је почела јуче, извођењем комичне представе „Луда лова“, новосадског позоришта „Шмиранта“. У оквиру данашњег, централног дана манифестације посетиоци имају прилику да пробају гастрономске деликатесе, познату руменачку пихтију, затим да уживају у разгледању ручних радова свих националних заједница које ту живе, изложби опреме старих заната и предмета који су некада били део сваког домаћинства, као и у изложби радова основаца на тему “Руменка коју волим”. У музичком делу програма учествују Мали хор Културног центра „Руменка“, под руководством Миодрага Близанца, Тамбурашки бенд „Дерани“, Народни оркестар КУД-а „Светозар Марковић“ и певачица Илда Шаулић.