НАПРЕДУЈЕ ИЗГРАДЊА НОВЕ ЗГРАДЕ МУЗИЧКЕ И БАЛЕТСКЕ ШКОЛЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић обишао је радове на изградњи нове зграде Музичке и Балетске школе. Том приликом представници руководства тих образовних установа изјавили су да су на корак од испуњења вековног сна, да добију свој простор, с обзиром на то да је Музичка школа “Исидор Бајић“ подстанар већ 111 година, а Балетска 72 године.

– Од последњег обиласка, виде се значајне промене на овом дивном школском здању са две концертне дворане. Задовољан сам што смо визију успели да реализујемо, што се радови приводе крају и све је више позитивних реакција, чак и оних који су сумњали. Изградњом овог објекта који ће бити опремљен по највишим стандардима, стварамо гаранцију за даљи развој уметности и културе. Ако не буде непредвиђених околности, овде ћемо видети ђаке на почетку другог полугодишта следеће школске године, то јест у јануару 2021. Добићемо нови центар образовања и културних дешавања у граду. Концертна дворана имаће 450 места, а још једна мања располаже са 200 места. Биће три специјализоване учионице за Балетску школу, што мало која школа у Европи има. Очекујем да се извођачи држе планираних рокова и динамике, али када је овако велика инвестиција не може се баш све предвидети. Град Нови Сад је до сада  инвестирао 2 милијарде и 200 милиона динара, за ову годину издвојили смо још 490 милиона, а ребалансом планирамо да обезбедимо, ако буде политичке стабилности, још 350 милиона динара чиме би инвестиција била исплаћена. Најважније је да смо слушали струку када је реч о опремљености и функционалности зграде и школа је пројектована за наредних 100 година – нагласио је градоначелник Вучевић.

Према речима директорице Музичке школе “Исидор Бајић“ Радмиле Ракин-Мартиновић, Нови Сад ће добити једну од највећих и најмодернијих школа те врсте у Европи.

– Ценећи нашу традицију, изградњу целог комплекса у којем су Музичка и Балетска школа са концертном двораном је финансирао Град. Живимо у временима када је тешко, па самим тим и храбро, подржати уметност. Да би сте били мецена, морате допрети до тешко освојивих врхова, јер се од оваквих инвестиција не добијају поени – рекла је Радмила Ракин-Мартиновић напомињући да је школа пројектована за 2500 ученика, да је план да своја врата отвори и предшколцима, да буде центар за откривање младих талената, али и за усваршавање запослених. Да су планови ових образовних установа велики, потврдила је и директорица Балетске школе Сања Вучуревић која је истакла да је њихова визија да Нови Сад добије и прву државну Балетску академију, која у Србији не постоји, где би млади могли да се образују после средње школе.