ГРАДОНАЧЕЛНИК ВУЧЕВИЋ И МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ ОБИШЛИ ПОЉОПРИВРЕДНА ГАЗДИНСТВА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић обишли су пољопривредна газдинства у Степановићеву, Кисачу и Руменки где су разговарали са домаћинима о актуелним изазовима сa којима се сусрећу у раду. Између осталих посетили су Бранислава Брборића из Степановићева, домаћина који се бави производњом сточне хране, конзумних јаја и товних свиња, а има 9000 кока носиља. Затим су обишли пољоприврдно газдинство у Кисачу, чији је власник  Михаил Привизер који се бави воћарством и ратарством, као и домаћинство у Руменки, власника  Золтана Банчија који се бави ратарством и обрађује 150 јутара земље. Према њиховим речима, субвенционисани кредити у аграру су веома корисни за пољопривреднике, а најбоље су оне субвенције које се тичу механизације. Они су истакли да проблеме стварају високе цене енергената, али да генерално, позитивно оцењују бригу надлежних за развој пољопривреде.

– Веома лепо су нас угостили наши суграђани, прави домаћини, у три приградска насеља Новог Сада и хвала им на гостопримству. Ми смо са њима разговарали о актуелним темама везаним за пољопривреду и разматрали са ког аспекта локална самоуправа може да помогне пољпоривредницима, а како ресорно министарство. Теме којих смо се дотакли тичу се урбанистичких услова, односно, могућности изградње објеката намењених пољопривреди у оквиру стамбених насеља. Мислим да ћемо кроз урбанистичке пројекте моћи да изађемо у сусрет захтевима пољопривредника, јер није циљ да истерамо пољопривреду из села, него да људи могу несметано да обављају свој посао, а да при том водимо рачуна о заштити животне средине, нашим комишијама и екологији, како бисмо избегли неке лоше последице. Поред тога, разговарали смо и о атарским путевима, противградној заштити, и свему ономе што је актуелно, а где се преплићу ингеренције Републике, Покрајине и Града. Жеља нам је да олакшамо рад пољопривредника, а овај северни део града, наша три приградска насеља, указала су нам шта је оно што је суштински потребно побољшати, како би законодавци и извршна власт креирали, односно спроводили промене на боље– рекао је гардоначелник Вучевић.

Како је рекао министар Недимовић, примена нових технологија у пољопривреди је од суштинског значаја, јер се тиме у данашње време, постиже добијање веће количине производа по јединици површине.

– Применом најсавременијих научно-техничких достигнућа, уз помоћ субвенција Владе Републике Србије, наши пољопривредници могу да осавремене механизацију и да допринесу расту и развоју, не само свог газдинства, већ и свог места и целе државе. Мислим да је све већа примена модерних средстава за рад јако охрабрујућа, јер то значи да се мења свест. Пољопривреда од пре 10 година није виша иста као данас и осети се експанзија продуктивности. Следећа два месеца ће бити отворен Позив за пољопривредне произвођаче за субвенције по хектару, за сетву, субвенције за гориво, тако да, ко поднесе захтев имаће средства на рачуну врло брзо – рекао је Недимовић.