ОТВОРЕНИ ДЕВЕТИ МЕЂУНАРОДНИ ДАНИ ЕНЕРГЕТИКЕ И ИНВЕСТИЦИЈА

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић рекао је данас, на отварању 9. Међународних дана енергетике и инвестиција, да енергетски биланс Србије за 2020. годину предвиђа да око 20 одсто укупне потрошње енергије буде из обновљивих извора. Он је додао да су сви капацитети коришћења енергије ветра у Србији изграђени на територији АП Војводине.

„Осам ветроелектрана производе електричну енергију у Кули, Алибунару, Вршцу, Пландишту, Ковачици и Ковину, а очекује се почетак изградње још четири електране у општинама Алибунар и Панчево“, нагласио је Милићевић.

Он је казао да је у протекле четири године уложено преко 1,4 милијарде динара за финансирање и суфинансирање пројеката којима су енергетски санирани објекти предшколских установа, школа, болница и социјалних установа, реконструисана је улична расвета и расвета у бројним јавним установама.

Милићевић је додао да је са Европском банком за обнову и развој почела израда „Атласа енергетске ефикасности АП Војводине“ анализом стања енергетске ефикасности 81 јавне зграде.

„Резултати су показали да би се применом предложених мера за побољшање енергетске ефикасности остварила уштеда енергије од чак 60 одсто у односу на досадашње трошкове загревања и расвете тих објеката који се плаћају из буџета, али и да би се знатно умањило загађење које настаје емитовањем угљен-диоксида“, казао је Милићевић и додао да ће Покрајинска влада и у 2020. години наставити са активностима које ће обезбедити већу енергетску ефикасност у јавним зградама у АП Војводини, кроз подршку пројектима штедљиве расвете, увођења соларних панела у пољопривредна газдинства и за адаптацију и реконструкцију јавних установа.

Он је још рекао да је крајем прошле године Европска комисија представила „Европски зелени договор“, који ће бити водич и за нашу земљу.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић казао је да су Међународни дани енергетике и инвестиција значајна манифестација за грађане, а посебно за привреду и науку, јер дају одговоре на питања будућности.

„То су питања коришћења енергије и обезбеђивања енергетске сигурности, која постају доминантна у међународним околностима, али и локално, јер енергенти које свакодневно користимо јесу предуслов развоја наше економије и државе“, рекао је Вучевић и нагласио да је Нови Сад одавно препознао значај енергетског сектора.

Обраћајући се присутнима шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Сем Фабрици је казао да се ових дана заједно са предстваницима српских власти договара нов финансијски пакет који ће за ову и наредну годину обезбедити 80 милиона евра само за животну средину у Србији.

Присутнима су се обратили и стална представница Програма за развој Уједињених нација у Србији Франсин Пикап и директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.

Највећи форум у области енергетике у Војводини организује Новосадски сајам уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, а партнер је РЕС фондација.

Ова манифестација је прилика да се на једном месту окупе релевантни стручњаци и они који обављају јавне послове како би се упознали са проблемима и изазовима са којима се суочава енергетска заједница данас у Србији и региону.