МИГРАНТИ У СПЕЦИЈАЛНО ПРЕГРАЂЕНОМ „БУНКЕРУ“ КОМБИЈА

Покушаји миграната да се скривени у товарима робе илегално пребаце преко границе су свакодневна појава на готово свим прелазима ка ЕУ. Захваљујући скенерима најновије генерације, српски цариници су од почетка ове године осујетили преко 260 таквих покушаја, од чега је на граници са Мађарском откривено 146 илегалних илегалних миграната.

У очајничком покушају да се домогну неке од европских земаља, мигранти често ризикују и сопствене животе. Управо са таквом ситуацијом сусрели су се царински и полицијски службеници 27. фебруара 2020. године на прелазу Келебија, када су из скученог простора специјално дограђеног „бункера“ на путничком комбију извукли четворицу мушкараца.

Мигранти су откривени када је за контролу на излазу из земље дошао на ред комби „мерцедес бенц“ белгијске регистрације.

Њиме су путовала двојица белгијских држављана арапског порекла, 36-годишњи возач и његов 21-годишњи сапутник, који су рекли да осим личних ствари немају ништа да пријаве за царињење.

Возило је ипак упућено на контролу мобилним скенером, када је било јасно да на задњем делу комбија постоји специјално дограђени „бункер“, у коме су уочене четири људске силуете.

Након физичког отварања преграде, у скученом простору су пронађена четворица полуонесвешћених миграната, без било каквих личних докумената код себе, који су рекли да су из Сирије.

Само током протекле недеље на прелазу Хоргош откривена су 32 мигранта, који су скривени међу свежим воћем, аутомобилским и камионским гумама, храном за псе и мачке, алуминијумским профилима и другом робом у камионским товарима покушавали да се домогну Мађарске, односно ЕУ.

Откривани су у херметички затвореним и активним хладњачама, дуплим крововима или подовима комбија и аутомобила, а било је и оних које су цариници проналазили док су висили испод камионске шасије…