70 ГОДИНА БАЛЕТА СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Седмог марта 2020. а поводом 70 година Балета Српског народног позоришта у Новом Саду, отворена је изложба балетских фотографија, премијера и обнова у претходних 20 година.

Публици се обратио управник др Зоран Ђерић који је рекао да су овакве изложбе важне јер чувају успомене за времена и покољења које долазе. Неки извођачи више нису са нама или нису више на балетским сценама, али њихова дела припадају историји балета СНП и историји уметности уопште.

Директор Балета СНП Тони Ранђеловић упутио је речи захвалности и поштовања Марини Олењиној која је започела ову дивну бајку звану балет; публици која је значај чинилац овог великог јубилеја и која чини бројку од пола милиона гледалаца у протеклих 20 година; стручној јавности, медијима и новинарима, историчарима, педагозима, музиколозима, кореографима, јер је позоришни чин ствар тренутка а записано је вечни траг о томе да се балет десио.

Овом приликом, директор Балета СНП Тони Ранђеловић је уједно најавио премијеру балета „Охридска легенда” 28. марта 2020, на Дан новосадског Српског народног позоришта.

Присутнима су се обратиле Добрила Новков, балетски педагог, раније солисткиња и шеф Балета и проф. др Вера Обрадовић, балетска критичарка и теоретичарка.

Ауторке изложбе су др Милена Лесковац, театролог и мр Ивана Илић Киш.

У наставку програма прославе Дана Балета СНП изведен је комични  балет „Враголанка” и уприличен коктел.

За Војвођанске, текст и фото: В. Раонић;