ПРВО И ДРУГО ОБРЕТЕЊЕ ГЛАВЕ СВ. ЈОВАНА КРСТИТЕЉА

Осмог марта 2020. по новом календару православни верници славе Прво и Друго обретење главе Св. Јована Крститеља. Обретење је проналажење, тј. моменат кад се глава обрела међу људима.

Приликом ходочашћа Светом земљом, посетили смо Севастију у Палестини где је Св. Јован посечен (само малобројни ходочасници посећују овај удаљени град), али о томе ћемо други пут.

Маслинова гора је брдо у Јерусалиму са дивним погледом на стари град Јерусалим. На Маслинској гори је манастир Христовог вазнесења са звоником високим 64 метра. Познат и као руска свећа, озидан је каменом из Русије где су ходочасници сваки камен претурили из руке у руку преко живог зида дугачког 55 километара. Звоник се види из далека и утеха је за посустале ходочаснике. У цркви је икона Богородице брзопомоћнице а споља, уз манастирску цркву, налази се ограђено место са каменом који је у 19. веку донесен са Голготе, а на ком је Богородица стајала приликом Христовог распећа.

У оквиру комплекса овог руског манастира, налази се и параклис Обретења главе Светог Јована. На поду параклиса је удубљење на поду, ту се верници сагињу и стављају своју главу на место обретења. О самом празнику може се прочитати овде:

За Војвођанске, текст и фото: В. Раонић;