ВЕЋИ БУЏЕТ И КОНКРЕТНЕ МЕРЕ У ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

„Једна од кључних тачака програма Српске радикалне странке за предстојеће покрајинске изборе је област заштите животне средине, која је последњих година апсолутно занемарена и на маргини интересовања извршне власти у АП Војводини. У последње четири године ангажман и улагања актуелне покрајинске власти у област заштите животне средине је врло скроман, миноран, без икаквих резултата. Четири године Мировићев режим прстом није мрднуо да се реши неки од горућих еколошких проблема, да би, на крају мандата, у сред изборне године, донео бесмислену декларацију. Због небриге, немара и врло скромног улагања у област заштите животне средине, резултати у овој области су катастрофални. АП Војводина је црна еколошка тачка у Србији и то из корена мора да се промени.“ – изјавио је на данашњој конференцији за медије Ђурађ Јакшић, први на листи кандидата, са изборне листе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ за предстојеће покрајинске изборе.

Јакшић је рекао, да се за екологију издвајају мизерна средства, мрвице из покрајинског буџета. Поражавајуће делује чињеница да је новосадски буџет за заштиту животне средине, већи за 688 милиона динара од покрајинског буџета.

„Скупштина Војводине усваја бесмислену декларацију, а АП Војводина има убедљиво најлошију, неисправну, затровану, пуну арсена воду за пиће. У преко 100 градова, општина и села на простору Покрајине, где живи преко 600.000 људи, ниво арсена у води је већи од дозвољеног. Војводина је један од региона са најмање шума у Европи. Свега 6,5 % укупне површине Покрајине је под шумом, а у 14 општина је проценат пошумљености мањи од 1%. Само 40 % домаћинстава у АП Војводини је повезано на канализациону мрежу, док остали и даље, празне септичке јаме. Сви већи градови испуштају комуналне и индустријске воде директно у реке, у водотокове, без икаквог пречишћавања. Само 10% отпадних вода у АПВ се третира, пречишћава. Имамо Велики бачки канал најзагађенији водоток и Палићко језеро највећу септичку јаму у Европи. Решавање ових проблема биће један од кључних приоритета Српске радикалне странке у АП Војводини.“- истакао је Јакшић.

Српски радикали истичу да је жалосно што су се протеклих година трошили милиони на промашене и непотребне пројекте, док већи део Покрајине нема елементарне услове за живот.

„Апсолутни приоритет у АП Војводини мора бити исправна вода за пиће, пошумљавање, изградња канализационе мреже и пречистача отпадних вода и решавање проблема са одлагањем отпада. Уместо празне приче и декларативног изјашњавања о потреби заштите животне средине, народ од покрајинске власти очекује дела, далеко већи буџет и конкретне кораке у области екологије. Српска радикална странка зна шта су проблеми и приоритети и има конкретан програм за унапређење заштите животне средине у АП Војводини.“ – закључио је Ђурађ Јакшић.