ЗАБАВИТЕ СЕ УЗ ОРИГАМИ

Као један леп вид забаве, притом не много захтеван, предлажемо вам оригами, традиционалну вештину креирања модела од папира. Иако има јапанско име, верује се да потиче из Кине, а везује се за изум папира негде око другог века нове ере. Прави процват доживео je у Јапану, где се третира као национална уметност и дуги низ година преноси са колена на колено. Папир или картон се савија у облику разних предмета, цвећа, животиња. Без маказа, лепка и дугих реквизита, није дозвољено сећи ни лепити.

Сваким даном повећава се број љубитеља оригамија у свету. Расте број објављених књига, основаних организација и отворених страница на интернету. Добио је планетарну популарност после приче која је обишла свет – о девојчици из Хирошиме, која је у жељи и нади за оздрављењем почела да прави својих 1000 ждралова. Наиме, постоји веровање да ће се жеља испунити оном ко направи 1000 ждралова од папира.

Нејчешћи облик за почетнике је управо ждрал, који има важно место у јапанској традицији. Представља симбол дуговечности и бесмртности. Верује се да доноси срећу, знак је чистоће, верности, лепоте и љубави. За оне напредније, ту је и 3-д оригами, модели направљени од малих делића који се слажу и граде мозаик фигуру која има и хиљаде делова. Поред књига, постоје и бројни туторијали на интернету помоћу којих је, како кажу лакше пратити корак по корак и заустављати снимак по потреби.

Поред уметничког постоје и други позитивни аспекти. Долази до активирања обе хемисфере мозга, побољшава се координација, моторика, меморија, пажња, стрпљење, сналажење у простору, машта и креативност. Отклања се стрес и постиже одлична концентрација. Pазне боје делују на људска чула, јавља се пријатно расположење и емоције задовољства. За почетак, узмите обичан папир за копирање, погледајте упутства на интернету, опустите се и забавите и можда постанете прави заљубљеник у ову вештину. Као илустрацију погледајте само неке од креација једног вештог десетогодишњака.

За Грађански текст и фотографије: Ивана В.