КИНЕСКИ СТРУЧЊАЦИ ДАНАС ПРЕДЛАЖУ ПРВИ СЕТ НОВИХ МЕРА ЗА БОРБУ ПРОТИВ COVID-19

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар изјавио је да стручњаци из Кине процењују да би ситуација у нашој земљи када је реч о ширењу заразе коронавирусом, уколико од данас сви почну да се придржавају свих мера, могла да се стабилизује најраније за 29 дана.
Лончар је у изјави за Радио-телевизију Србије (РТС) рекао да су прве реакције групе кинеских стручњака, која је дошла у Србију како би помогла у борби са вирусом корона, задовољавајуће по питању мера које је наша земља предузела.
Они су кратко овде, упознају се са нашом ситуацијом, а данас после подне ће изаћи са првим сетом нових мера које су се код њих показале као добре, указао је министар.
Услов да бисмо дошли у ситуацију да нам не расте број заражених јесте да се од данашњег дана уопште не прекрше мере. Требало би нам 29 дана. То је њихова прва оцена, која може бити и промењена, а ми се надамо да ћемо данас имати неки нови предлог и сет мера, истакао је Лончар.
Он је подсетио на то да су, закључно са јучерашњим пресеком у 18 часова, У Србији коронавирусом заражене укупно 222 особе, а у болници је 131 особа.
На респираторима је 15 особа, од којих су три у прилично озбиљном стању, указао је министар.
Они су, како је објаснио, углавном имали друге болести, а наши лекари и сестре улажу све напоре да им помогну и ми ћемо ту борбу наставити.
Лончар је упозорио на то да у овој ситуацији забрињава то што се поједини људи понашају као да се ништа не дешава.
Донете мере не бих назвао строгим, већ све бољим. Морамо да дођемо до најбоље мере, а то је мера која спасава људски живот. Ми ћемо све урадити што је до нас да спасимо људске животе, односно да дође до заустављања ширења вируса, поручио је министар.
Он је, међутим, упозорио на то да систем не може да поднесе уколико се људи који су дошли из иностранства не придржавају мера, већ организују дружења и излазе напоље.
То није коректно, цивилизовано, систем не може да издржи, људи који их виде треба да их упозоре. Сви ће бити санкционисани. Вирус је жива материја која се мења. Понављам да све зависи од нас, закључио је Лончар.