НЕ ОТПУШТАЈТЕ РАДНИКЕ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић апеловао је данас на послодавце да не отпуштају раднике док је на снази ванредно стање, и најавио да ће бити објављена листа свих оних који су незаконито дали отказ запосленима.

Ђорђевић је, гостујући на ТВ Пинк, поновио позив послодавцима да не отпуштају раднике и да се стрпе јер ванредно стање неће трајати заувек.

С једне стране да будемо хумани и солидарни, али, нажалост, постоје занимања у којима данас нема посла и организовали смо да већ од данас Национална служба за запошљавање електронским путем прима пријаве свих оних који су остали без посла и да они на тај начин остваре право на надокнаду која им припада, указао је министар.

Према његовим речима, Министарство ће имати прецизније информације већ данас када крене онлајн пријава, мада већ и сада има пријаве радника због отпуштања.

Инспекторат рада ће на основу тих пријава, како је истакао, проверавати где су радници отпуштени, а да то није учињено у складу са законом, након чега ће предузимати мере.

Ђорђевић је објаснио да постоје законске могућности како да се рад доведе у законски оквир, а то су плаћено одсуство, сменски рад и рад од куће, али и подвукао да радници не могу да буду послати на неплаћено одсуство уколико нису сагласни са тим.

Он је навео да прекид рада мора да буде споразуман, без обзира на то да ли је реч о стално запосленима, или онима који раде на основу уговора.

Не можемо да појединачно реагујемо на то да ли је неко законитио или незаконито добио отказ, евидентираћемо га у Националној служби, а када ова ситуација прође, за месец-два, предузећемо све мере према тим послодавцима и биће објављена листа свих оних који крше закон, објаснио је министар.

Он је апеловао на све оне који су у самоизолацији да узму решење од Министарства за рад или МУП-а, да имају папир, што због злоупотребе оних који не желе да раде, што због тога да то послодавци не би могли да злоупотребе и правно гледано буду у праву и дају отказ.

Ђорђевић је, када је реч о примедбама грађана да поште нису хтеле да исплаћују новац, напоменуо да су се у поштама плашили да ће велики број људи у експозитурама угрозити како своје, тако и здравље њихових запослених, али да ће данас бити одржан састанак и да ће се пронаћи решење за тај проблем.

Исто важи и за пензије. Имамо неколико модела, представићемо их Влади Србије и Кризном штабу и видећемо који ћемо применити, додао је министар, уз напомену да је основни задатак да све буде безбедно и да људи остваре своја права.

Такође, биће исплаћена и разлика за војне инвалиде, само се чека да још неке општине пошаљу податке и то треба да ураде што пре, поручио је Ђорђевић и додао да је најважније то што новца има и нико неће остати ускраћен за своја права.

Он је рекао да данас има састанак са једном великом компанијом, за коју су стигле примедбе да не штити адекватно своје раднике, додајући да ће тој компанији бити понуђена помоћ.

Грађани могу да се за сваки проблем јаве на друштвеним мрежама, на свако питање ћу одговорити или проследити надлежнима. Постоји Вајбер канал за комуникацију са геронтолошким центрима, а данас се отвара и посебан Вајбер канал Министарства за рад, где ће грађани моћи да се пријаве и да добијају све информације, поручио је Ђорђевић.