САРАДЊА СА МАЂАРСКОМ У ПРЕВАЗИЛАЖЕЊУ ПОСЛЕДИЦА COVID-19

Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић обавила је данас конференцијски разговор са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом.

Јоксимовић и Сијарто су разменили информације о мерама које се примењују у Србији и Мађарској у борби против заразне болести COVID-19. Посебно су се осврнули на проблеме са којима се велики број земаља суочава у набавци медицинске опреме, као и на начине међусобне сарадње у овом сегменту.

Јоксимовић је овом приликом упознала Сијарта са ситуацијом у Србији и представила хитне мере које су предузете или се планирају у циљу смањења ризика и успостављања контроле над даљим ширењем COVID-19.

Она је, такође, указала на хитне мере макроекономске и фискалне политике које су предузете како би се пружила подршка привредном сектору и одговорило на тренутне негативне последице заустављања привредних кретања, са посебним фокусом на мала и средња предузећа и предузетнике.

Сијарто је похвалио напоре које Влада Србије предузима у циљу заустављања ширења вируса и пружио подршку краткорочним мерама које су донете у циљу заштите грађана и привреде.

Он је посебно похвалио мере које су предузете у претходном периоду, чиме је створен одговарајући фискални простор за амбициозан план економског опоравка.