СТАНДАРДИМА ПРОТИВ COVID-19

На захтев Европске комисије, европске организације за стандардизацију CEN i CENELEC, посредтсвом својих националних тела за стандарде, омогућили су бесплатно преузимање читаве серије европских и међународних стандарда за медицинска средства и личну заштитну опрему. Институт за стандардизацију Србије одмах је поступио по овој препоруци и омогућио домаћим произвођачима и широј јавности да приступе, читају и бесплатно преузму стандарде из ових области.

“Охрабрујем произвођаче да процене могућности за проширивање и диверзификацију производње, ослањајући се на позитивне примере као што су произвођачи текстила и обуће који су отпочели да производе заштитне маске и заштитна одела”, изјавио је Тјери Бретон, европски комесар за унутрашње тржиште.

Kао допринос глобалној борби против пандемије COVID-19, CEN i CENELEC одлучиле су да серије европских (EN) стандарда за медицинска средства и личну заштитну опрему буду бесплатне и доступне са циљем подршке решавању проблема несташице заштитних маски, рукавица и других производа који су данас драгоцени у борби за заштиту здравља становништва.

“У нашој борби против коронавируса морамо деловати брзо, солидарно и координисано. Потребни су нам храброст и иновативни начини за производњу потребне опреме”, рекао је Бретон.

Линк ка упутству за бесплатно преузимање европских стандарда за медицинска средстава, заштитну опрему, безбедност и отпорност доступан је ОВДЕ