У ВОЈВОДИНИ ПРЕМИНУО ЈОШ ЈЕДАН ПАЦИЈЕНТ ОБОЛЕО ОД ВИРУСА КОРОНА

У Клиничком центру Војводине (КЦВ) данас је преминуо још један пацијент оболео од вируса корона. Реч је о особи рођеној 1955. године из Шатринаца, која је имала бројне коморбидитете, саопштено је на данашњој конференцији у Покрајинској влади.

Како је поручено, на територији АП Војводине до данас је регистрована 191 особа оболела од  вируса ковид 19, од којих су  82 хоспитализоване на Клиници за инфективне болести и Клиници за ортопедску хириргију и трауматологију, која је пренамењена за пријем оболелих од овог вируса. Пет пацијената је на респиратору.

„Све здравствене установе на територији АП Војводине у потпуности су опскрбљене свим неопходним здравственим материјалом и медицинском заштитном опремом“, изјавио је данас председник Покрајинске владе Игор Мировић, напоменувши да је КЦВ још у јануру, самостално, почео са набавком заштитне медицинске опреме.

Мировић је нагласио да здравствени систем Војводине има и довољно респиратора и тестова на вирус корона, што је веома значајно јер је почело тестирање у већем обиму.

Сва неопходна опрема, како је навео, свакодневно пристиже из централног магацина из Београда у КЦВ, одакле се даље дистрибуира у све друге здравствене установе на територији АП Војводине.

Председник Мировић напоменуо је да је један део помоћи из кинеских провинција, са којима АП Војводина протеклих година има успешну и пријатељску сарадњу, већ стигао, а да се наредних дана очекује још значајнија помоћ у виду заштитне медицинске опреме.

„То је само мањи део у односу на огромне количине заштитне опреме која је обезбеђена захваљујући ангажману председника Републике и Владе Србије и која свакодневно пристиже у КЦВ и у свих девет регионалних болница. Између осталог, на тај начин обезбеђено је и 25 нових респиратора за КЦВ“, изјавио је Мировић.

Он је оценио да је протеклих дана у медијима било доста дезинформација, када је реч о изгледу клиника на којима су смештени пацијенти оболели од корона вируса и медицинској опреми коју оне поседују.

„Интензивна јединица Инфективне клинике је потпуно реконструисана пре годину и по дана и у њу је, заједно са набавком опреме, уложено више од милион и по евра. У протекле четири године потпуно су обновљене и опремљене и  клинике за ортопедију и абдоминалну хирургију и у њима ће бити хоспитализовани пацијенти оболели од овог вируса“, напоменуо је он, истичући да те клинике поседују најсавременију медицинску опрему.

„Још једном хвала свим здравственим радницима и свима који раде у систему здравствене заштите. Они су показали ванредну снагу, огромну вољу, стручност и професионализам и без њих овај начин супротстављања вирусу корона не би био могућ“, казао је председник Покрајинске владе, замоливши грађане да поштују наложене мере.

Покрајинска влада је, како је рекао, определила 18  милиона динара за Радио-телевизију Војводине, за потребе реализације наставе на даљину на језицима националних мањина, као и значајна средства за прехрамбене пакете за 1.000 најугроженијих избегличких породица на територији Војводине и за више од 5.000 ромских породица.

Покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић рекао је да је преминуо укупно шести пацијент на територији АП Војводине заражен вирусом ковид 19, те да ће данас два пацијента бити отпуштена на кућно лечење.

„Здравстени систем Војводине у потпуности функционише. Тестирамо све више људи и припремамо Новосадски сајам за пријем заражених са лакшом клиничком сликом“, изјавио је Гојковић.

У претходних шест дана, како је навео, здравствени систем Војводине је урадио више од 54.000 услуга према грађанима покрајине, који нису оболели од корона вируса и то је „огроман посао који раде сва три нивоа здравствене заштите“.