У АП ВОЈВОДИНИ 23 НОВООБОЛЕЛА ПАЦИЈЕНТА ОД ВИРУСА КОВИД 19, У КЦВ СТИГЛО ЈОШ 17 РЕСПИРАТОРА

У протекла 24 сата на територији АП Војводине тестирано је 310 особа на присуство вируса ковид 19, од којих су 23 биле позитивне. У овом тренутку, у АП Војводини 308 пацијената оболело је од овог вируса, од којих се, њих 123 лечи у Клиничком центру Војводине (КЦВ). Седам пацијената налази на респиратору и у тешком су општем стању.
„КЦВ располаже са довољним бројем респиратора и неопходном медицинском опремом. Влада Србије и председник Александар Вучић до данас су обезбедили укупно 42 нова респиратора за КЦВ. Свакодневно нам стиже и огромна количина заштитне опреме, захваљујући чему здравствени систем Војводине има потпуну сигурност за много неповољнији развој догађаја“, оценио је председник Покрајинске владе Игор Мировић данас на конференцији за медије.
Председник Мировић је рекао да се и даље највећи број оболелих налази у Новом Саду, додајући да се у привременој болници у Новосадском сајму, у овом тренутку лечи 48 пацијената са лакшом клиничком сликом.
Он је додао да је у последњих десетак дана повећан број пацијената који се тестирају на присуство вируса ковид 19, те да се у Војводини просечно дневно тестира око 300 особа.
Према Мировићевим речима, тестирања пацијената се врше у Институту за јавно здравље Војводине, као и на ветеринарским институтима у Новом Саду и у Суботици.
Покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић изјавио је да је у АПВ оболело и 17 медицинских радника и двоје деце, која су доброг општег стања. Број оболелих линеарно расте, на дневном нивоу имамо до 30 позитивних пацијената и свакодневно пратимо њихових око 8.500 контаката. То је огроман посао, и стога апелујемо на одговорност код свих грађана, на смањење контаката и социјално дистанцирање, како би се смањило потенцијално ширење вируса ковид 19, рекао је секретар Гојковић.
„Највећи број грађана се придржава свих прописаних мера. Ако се будемо понашали одговорно и ако се будемо придржавали свих мера које је донела Влада Републике Србије пре ћемо победити овај вирус“, навео је секретар.